香港拉麵集中交流區(4)

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
個人認為中中至中上 考慮味道同價錢
個feel相對平民(唔知其他分店係咪)

灣仔間一幻,4,5月啱啱開日日幾十人排,前2日去10個人都無。 香港人一窩蜂。

主打蝦湯,得個咸。 最孤寒就係成百蚊碗麵得一塊叉燒+隻蛋。 你老母俾夠一隻都唔會食到你破產呀嘛
你估啲人真係無味蕾咩
其實又唔係好怪得佢。 我個人覺得蝦湯其實唔係好適合做拉麵。 我諗我會俾多一次機會佢, 第一次係純蝦湯, 試多一次蝦湯撈豬骨湯添, 都唔掂就算。

但係得一塊叉燒同半隻蛋就真係好撚孤9寒囉。
因爲根本係垃圾
終於食左彩 算好食

個麵底 唔太食到有材料味

但麵質係可以的 小麥最好
一幻其實幾香
但真係太鹹
同埋啲麵真係
日本淨係價錢都嬴哂
再問埋荃灣台風又如何呢 利申想學識食拉麵
交流下啦
荃灣台風我係食咩骨膠原撈麵 粒膠無乜味 但勝在有d沙律菜 當冷やし中華(所謂嘅中華冷麵)食都唔錯 係調味上差左dd
東京我都有推介
西環?我都同意 個d特別麵玩味重d 實際唔會好大影響
見上面有巴打講開一幻蝦湯 西環彩嘅蝦味噌湯好似都係用佢個原味豚骨做底再加味 但我覺得個蝦味幾正 值得一試 平時對蝦無乜特別喜愛都覺得幾好味講開又講 以湯嘅濃郁程度同麵嘅粗幼 我覺得佢唔算沾麵 似介乎沾麵同拉麵兩者之間
東京我嚟緊聖誕去 但係想試多啲香港嘅先 巴打有無必食推介
東京我嚟緊聖誕去 但係想試多啲香港嘅先 巴打有無必食推介
香港果間幾年前開張果陣食過一次
我覺得還原到日本8成左右
而家唔知有冇變
有無巴打係特別中意食まぜそば/汁なし個種少湯嘅拌麵 香港有無好推介
又或者除左深水埗混亂之外 有無邊間係會做到類似拉麵二郎咁
香港就座銀 以香港黎講 我覺得佢絕對值番佢個價 我係去中環個間 (利申未試香港一燈)
東京就睇你想食傳統嘅拉麵/沾麵 定係破格少少 香港食唔到嘅款式(拉麵二郎個種)
黑龍好唔好食
有機會去試下先 thx巴打
難得去東京 我就覺得值得去排下d出名/特色拉麵店
難得去東京 我就覺得值得去排下d出名/特色拉麵店
google左 啲芽菜誇張到
有間食過 幾啱第一次去食
同埋個量係有得口頭柯打(包括菜/蒜/背脂)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞