香港拉麵集中交流區(4)

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
食最貴嗰碗
舊肉正到癲

今晚深水埗麵屋一京,+$10甘辣湯底,辣度為0,提供辣味粉自己加。
鞋口叉燒咁囉。
竟然去到鞋口程度 食過葵芳 叉燒我係滿意

巴打有道理
如果講埋番手同兌水率嘅
我諗單講唔同嘅拉麵之間已經可以好大分別
我都係略知皮毛
傳聞一燈更加會用微波爐叮一叮個沾汁令佢更濃(質感上)
如果拉麵同沾麵個分別只係個湯/沾汁熱定凍,
咁沾麵一係就點食都唔掛湯
拉麵就濃到成舊野咁
所以之前咪問有無書講拉麵
無人理
唔係講正唔正宗,起碼知少少歴史
有嘅
如果係拉麵發展嘅歷史上

石神秀幸 著嘅 拉麵之神賞味奧義
George Solt 著嘅 拉麵:一麵入魂的國民料理發展史
星期日食完一燈個沾麵 麵質差咗好多 個沾汁又好撚死鹹
跟住昨日去食座銀沾麵 個麵正撚到
外國人個本誠品見過
其實仲有一套漫畫我好推薦

叫 拉麵王 有26集
久部緑郎 原作
河合単 作畫
留名
漁場台風是咪魚介豚骨最好味
蝦好d我覺得
尋晚第一次食座銀,
真係不得了
好,星期六去試下先
沾麵多數做到好粗,增加surface area黎掛汁數唔係咁計喎。 同樣咁多麵 (分量/重量)一定係幼麵表面積大D, 因為麵幼左, 數量(條數)就多左。 我自己有得揀都鍾意揀幼麵就係咁解。 而且仲有水(湯)既張力。 就咁一條麵湯好難掛上去。 如果2條麵中間個個D位就可以俾湯既張力掛住。 所以一定係幼麵掛湯D。

唔係傳聞, 用微波爐叮係真既!唔只沾汁連拉麵都係叮既! 收咁既價錢, 用微波爐叮麵你食.....出野食又慢! 以後不了.
我講嘅粗麵都係2mm-3mm粗,你講嘅幼麵係幼到點先,
掛湯係睇你夾起嘅面積,唔係你將所有面放平嘅表面面積
你幼麵平排係得兩面,因為幼麵麵身較正、較粗嘅麵身較曲,仲有每條麵嘅四面
至於湯嘅濃度、沾汁本身就濃,所以粗麵都好好掛
同埋幼麵食沾麵仲要食唔到粗麵咬口彈牙
我自己食親都係得粗麵,一燈、道、六厘舍、大勝軒,都係粗麵
點解咁多人響度狙擊香港一燈
最大原因係香港呢間同價錢唔成正比
香港一燈真係貴得太過分,質素得日本50%但價錢係150%
比咁貴, 出野慢, 仲要用微波爐叮拉麵 , 感覺好似去Seven叮杯麵咁
鞋口感覺係好似一舊瘦到冇譜嘅叉燒口感咁樣

0辣我幾唔滿意
咁“+$10“加辣個意義係咩?

去過兩次都係失望。
個別分店問題掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞