香港拉麵集中交流區(4)

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
可能係d麵煮得唔好或者個湯太膩
鰂魚涌店 不了
香港除左混亂拉麵
好似仲未有其他 二郎系 拉麵
好似55有個「二郎系拉麵」但同我去日本食過嘅朋友食完話麻麻

巴打有無去日本食過邊間二郎系 想交流下
富士山55
其實二郎系我覺得唔係好啱香港人口味 好油膩
食過歌舞伎町間二郎
啱架 我一向認為如果二郎系唔好似混亂咁適當調整 真係好大機會執
食過難波既二郎拉麵 d芽菜正到核爆

麵屋のスた
望落似無咁咸
芽菜日本好似淨係烚 混亂有炒過
個人認為烚會飽肚D
佢用番拉麵個湯底黎烚 入哂味
我勁中意上面有po過個間用心棒
肉勁好食
然後まぜそば可以加蒜味蛋黃醬 正到痴線 食過三次都未試過湯麵 怕無咁好食
二郎系食到一半已經滯住滯住

呢間我食食下 個老闆同我講 食唔晒唔洗勉強 最後食淨少少都好唔好意思
二郎系淨係講本身間拉拉麵二郎 係今次tabelog百名店拉麵東京2018都有幾間分店入到 好想試個幾間有咩特別 ig成日見到人po 好吸引
我食嗰次見隔離左右都食哂所以夾硬食哂佢
驚食唔哂尷尬
我on99全配料仲加溫泉蛋
好想試哂百名店入面d拉麵
不過個百名店係咪剩係依分數黎入選?
見有好多滄海遺珠
我估都係用d人嘅食評評分黎計
https://magazine.tabelog.com/articles/37750
食べログでの評価の高いラーメン店、都内上位100軒を集めた「ラーメン 百名店 TOKYO 2018」が発表!
至少係睇佢自己個網
近排睇埋呢個網
https://ramendb.supleks.jp
當多個參考 唔洗淨係睇tabelog 同埋佢有分類
其次睇susuru
係 我見100間就係用apps search拉麵最高分嘅100間
初頭以為係有專業食評再選出黎
當定期update
但唔用16年award呢個名
我記得都係一年一次?
佢百名度個域名都係用緊award.tabelog
不過佢個網真係準嘅 我跟哂佢去食冇一間係覺得失望
但有d冇係百名店內嘅可能更加驚豔
應該都係一年一次
無排名俾我嘅感覺係唔想得罪店家咁
基本上過3.6就好大機會屌打香港9成嘅拉麵
唔係百名店內 暫時個人經驗答到你就係上面間用心棒 當然二郎系相對黎講好睇個人口味
其餘就基本上都係靠自己試 但去旅行就好難試得多
我有睇開susuru拍片 見佢有時去個d都未必係高分 (當然佢去左唔代表就係好食)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞