IT界討論區:(23) 祝大家今年人工review過10%

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想問做左3年front end,專注java web, oracle, 3年經驗,依家average salary 幾多?
我間公司好似嚴重underpay
同埋java web programmer interview 問咩,想當年u grad都只係問下fyp,冇咩interview 經驗
大把人讀完唔入行或者轉行呢
都大把人讀完其他科唔入行轉行黎IT呢
大把人讀完cs發現自己唔鍾意打code
有d仍然係it field做non tech位
有d甚至轉埋行

至於其他non it related科既人轉入黎做
質素係點心照啦
真係對IT有興趣既人9成都直接揀cs類科
後來再轉入黎既,9成都係自己本身個科乞食、又撈唔掂、又覺得it好搵、又覺得係人都可以入行、又以為自己會做得掂,於是就讀一兩個course黎入行
有幾多人真係會突然發現新興趣,又咁啱係做依行既料,又咁啱有根基可以好快追到上黎
唔係因為讀完cs先做得it狗,而係啱做it狗既大部分都讀cs
你計計下就會發覺其實每年都只係出產到百幾二百隻好好景既狗,附加幾百隻乞食既狗

與其話好景
不如話係因為需求大左
本來d公司剩係爭top 3% - 15%
而家變左top 15% - 50%都通殺
所以條curve係前傾左
mean高左d去到 17k-18k
多左比例既人上到20k up
但低個班一樣可以好低
點解咁講?😯
好景一直係請緊degree holder or above
IT呢行得個HD慘過做狗
呢行要求既能力遠不是一般HD能駕馭
個人估計即使轉行入黎既有少少資質加幾分Google affort不出數個月任何aspect上都會凌駕於接受IT職訓既HD
degree holder同hd比真係唔同d
好多時即使fg完全non related都做到p條路
而hd一般果浸只做到support
non related fg輸比同資質讀cs就正常
龍蛇混雜 弱肉強食
我指HD入面都好多水泡
其當然結果就是連一個non related degree都不如
HD有心讀 任何人願意投資時間結果都會唔錯
你fd真係勁 雖然話3年30k但年輕成2歲
根本等於fg出黎2年30k
呢個真
所以計stats個陣已經自動波filter走呢d extreme cases
俾呢類人拖低個mean好唔合理
上年前年legal aspects 一個lecture room 坐唔爆
有at least 一半人唔係local
今年兩個sub classes 每個坐到七成
過多兩年就會開始太多fg搶工做然後又開始跌價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞