IT界討論區:(23) 祝大家今年人工review過10%

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
FG仔一問
CV寫Technical Skills建議識少少嘅野都寫上去 定淨係撚得最熟個啲野先好寫
小弟回顧返成個大學過程做過嘅project用啲skills都幾雜崩冷...用就好似用過好多野但冇一樣係精
有D我係用過黎做project,當時黎講係熟,但有D已經係yr1/yr2個時做而家已經唔記得哂D野
咁仲算唔算真係識
當然份project仲係到可以show到俾人睇
等等先
唔識寫code/一種lang都唔識係指連loop都loop咁好 oop基本都唔得果種wo
你確定真係有人3年都唔識dup code?
有冇人係buy side公司做緊?
係咪都主要用C++多

我依家係間細細地既buy side做緊
我主要都係用C#,
感覺上寫UI都係JAVE,
追performance就用C++
咪玩啦hku cs 2016 grad survey median around 22k
2017, 2018 只會更加高
first hon 點會得 21k 仲要打飛機
恒生請digital associate 都 30k + bonus
入到去嗰啲仲要未必個個first hon
而且hku cs local 嘅 first hon 根本唔多
一大堆mainland 同印度佬
根本學術上攞到咩同實質做嘢出嚟個成績唔會成正比
眼見好多讀個 cGPA 都唔係話高都可以好搵得,我自己都係
驚嘅咪同見你個老細俾啲作品 (eg GitHub...) 出嚟游說佢話你做得到囉
間間都係有堆 NDS 做晒 upper quartile 以上嘅人
mean呀median
median hku都係得17k炸
其實1st hon啲人多數postgrad
冇邊幾個留係香港
留得係香港嘅多數ap2 ibank或者自己搞startup
Mean 可能幾丁人都扯高晒
巴打人工如何
細buy side即係local firm?
出手高唔高過1st tier ibank fo
其實過mean嘅人好多都係2nd hon
你自己諗下
hku cs本身人數唔多
一條友拎80k 重有少量似係ibank/MT post起碼25k up
條curve會變成點
其實以我所知
入政府多過人入ibank
高過mean既,但同2線IBANK都仲有段距離
只係覺得我依家學緊既野對我第時轉工好似幫助不大
始終我搵番同類型既工都係要求C++/PYTHON多
老實講係睇你功力有幾勁
你c++ 加c#/java core勁嘅話大把ibank/securities工搶住要你
如果你冇料就好難係finance界到打滾落去
你呢套skillset主流係trading system,間間做trading嘅公司請人都要求高

我有機會都想入去做
始終非finance界好多dev工只係code monkey學唔到野
淨係low latency multithread呢啲用c++/c#/java,好多工都唔會玩到咁專
我做左兩三年code monkey都未用過任何data structure/algo knowledge
呢野真
hku cs local 得幾十人
不過過多兩年會多多幾十
所以我成日都話poly做假數
點樣一科可以19k mean
有一個經典係學校教db要3nf, 現實就算係rdbms好多時因為快或business requirement而0nf, 仲有一堆nosql, so ?
呢d 平民d 既bu cityu 好似會正常d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞