IT界討論區:(23) 祝大家今年人工review過10%

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
點會用唔到
多數係用左你自己唔覺/或者你寫啲Code根本垃圾。
inheritance,Polymorphism呢啲點會用唔到。
我唔係講緊OOP或者上面位巴打講嘅db 3nf呢啲concept
講真一般system/app 有幾可係time/space critical?

你平時儲data做sorting咪又係用哂existing framework
但上面位巴打做buy side/sell side, 呢啲公司嘅IT狗一般都會自己implement
你幾可自己implement b-tree或者玩heal sort
做trading system通常都要計住big o做algo design 尤其係auto algo trade嗰堆
香港一般project邊會咁高要求
我做過啲project再大scale咪又係加大thread pool整多幾個load balancer咪算
宜家有邊幾間公司會自己寫c++做socketing
但係trading間間都係會自己寫
何止0nf
一個db一大堆legacy table 同legacy field
我果邊係用windows form/ WPF 寫個trading system.
我主要係加D新features入去同maintenance
但algo果part我仲未有機會掂
所以諗緊自己空閒時間學埋佢
nosql就同rdbms兩樣野啦
0nf反而就係問題 佢終有一日會出事
唔出事就算 唔好理 繼續做
未grad
ibank?
呢個post d 人真心勁
唔係
ibank 點會請third hon
local erp pos 公司

係咪m字頭
programmer 2年經一般幾錢人工?
識識地都最少20+
至少 25+
識搵工 30+
要努力三年經驗 30+
nope
但係呢間野有fd 收到 offer
間野其實係咪伏?
做幾年野人工仲低過fg
未grad
ibank?
呢個post d 人真心勁
唔係
ibank 點會請third hon
local erp pos 公司

係咪m字頭
nope
但係呢間野有fd 收到 offer
間野其實係咪伏?

就in呢間 我都想知有冇伏
係咪f系統? code gen?
佢個fd 收到個title 係programmer trainee
但係人工係23k
23k 理得咩 title 狗衝
ibank devops developer 43k (連bonus)
做咩development?
enterprise?
近排想in green tomato
我知好不知
想問下好唔好做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞