IT界討論區:(23) 祝大家今年人工review過10%

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
親眼見過PM:project唔夠錢。即刻炒左個secon it狗
System 友留名

本身係間細SI 度做
而家轉左間大公司返左三個月
開頭諗住大公司可能學多啲野掂多啲野
但學啲野好窄咁,即係無用啲大路platform,好似幫唔到upgrade 咁

同埋本身係做project
但變左做support 野
長期都唔夠人
我個post 係新起,但度度都話唔夠人
本身話起碼兩個人,而家連backup 都無
本身話請人,講左三個月到而家都未請到

真係有啲想走
如果去vendor 辛苦啲但起碼學啲野專啲先
不過又怕未夠料,未係好專

而家VM 比較熟啲,想係security /network 發展
係咪要決定是但一樣
不過又怕無network / security 底
啲公司又未必請

如果而家轉,三個月又好似唔係咁好睇

其實大公司定細公司人工/發展會好啲
出面又吹奏it真係好撚on9
見少數fg起薪高或者幾年上3 40k就覺得好好景叫人讀
又唔諗自己係咪it料唔諗中年危機唔諗得it經驗隨年下降
過幾年一班垃圾做爛市然後又爆一次
香港人目光永遠都係咁短淺
有咩工可以寫下d難d ge program
d advance d ge 野
multithreading 果d 都冇寫過
返工做d野仲易過返學d野
其他工種月光冇事
狗仔月光肯定中年下半世露宿深水埗
好多sales先係月光狗
有排未到it
it中年失業嚴重好多
到時做孔乙己 係街頭講埋d public static void main
vendor
寫到咁難d人點Maint
program 從來都唔係single task
又唔洗咁燥底。

It 界會爆鑊係遲早既事,原因好大機會同ICO有關。

我見過30幾歲人唔識google都轉到入it界做,但老細唔敢俾重要proj.佢做,佢it知識都係零增長,其實佢景況都幾危險。

你有實力既話,公司炒人既時候都係炒呢d冇能力既先,唔會炒你先。

不過你可能要忍受下d buggy & ugly code
咪係, 你今個星期寫完
叫你自己下星期拎出來都唔知自己寫過乜
寫到個界面9彩咁靚, 轉頭revamp搵自己笨柒
已經做緊vendor
但係寫d野簡單進步得慢
想學多d
遲d可以技術移民離開香港
私人定公營/政府?

私人就走啦 延長試用期 擺明遲啲加人工 度縮數
真係度縮數先會咁
下次試用完就話你唔岩心水 唔續約
走咗點搵新工
俾人覺得過唔到試用期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞