IT界討論區:(23) 祝大家今年人工review過10%

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
https://lihkg.com/thread/576562/page/12?ref=web&post=298

manager有年資都未必有位上啦
但年資多嘅,SA, SSA一定做到
我覺得年資嘅salary bottom line係咁上下

fg 18k
1-2yr 24k
3yr 28k
4-5yr 35k
>5yr 就睇下有冇位上
要過40k真係要睇際遇
但3xk呢啲range係努力就一定爬到上去
this one is make sense
佢地講埋d咩2年上SA 2年就拎到40K 有料就可以唔睇年資in manager
我都無講過 唔知做咩一炮過入埋我數
https://lihkg.com/thread/576562/page/12?ref=web&post=298

不如大家講下自己覺得嘅年資salary bottom line係點
認真討論下
上面話做四五年普遍30k嘅我屌你啦乞衣呀宜家?
呢個係計min 定average先
個人認為年資相付嘅minimum 人工

以後加埋呢段野以免大家又嘈
要做到你呢個價要年年轉工先得
頭幾年轉得多冇乜所謂
第三年開始就盡量長做囉
講真等加人工嘅永遠都只會underpaid
好公司出到一個合理嘅價你自然會想留低
30k以上就轉唔郁
頭幾年只能靠轉 風氣問題
扭扭下俾人炒埋
做緊IT既你地幾錢一個月
https://lihkg.com/thread/579285/page/5?ref=web&post=110

仲有呢個post都好有參考價值
特別係做developers 要諗下自己係咪真係學緊野同學到野
練唔練到基本功 例如最基本既 OO, data structures and algorithms, multithreading etc
design software個陣用多d design pattern
試多d 主流framewoirk, learn埋背後既原理, etc
巴打們
呢家搵緊22k , bonus一年>60k
下份工叫幾多好
利申: 呢家2年半工作經驗, AP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞