我真係燒壞腦先喺尖沙咀買單反

508 回覆
27 Like 600 Dislike
新手,一直想買部Canon 80D or 800D,喺尖沙咀B1岀口見到大大個canon,諗住入去格下價,800D先賣5000,又約咗人趕時間就碌卡俾錢。個位店員就攞去我後面幫我裝落相機袋呢個時候有另一個人黎sell其他我之前未聽過嘅型號嘅單反,叫canon Kiss x8i,之後喺咁踩800D,因為手機冇電又約咗朋友就遲到既關係於是相信人哋係真心推介就冇做research,5000加多二千幾換咗個個canon kiss x8i同加個HD既Marco鏡。
返到屋企先覺得唔妥,上網查原來x8i咪即係750D,一樣型號只不過係香港叫750D、日本叫kiss x8i 屌800D好過x8i仲係17年岀既價錢先5000,但750D即x8i,15年岀賣扣埋個marco鏡點都唔值7000幾啦係咪啊 然後記起我簽個張紙睇下我有冇記錯銀碼 見到第三句,就知道賴嘢啦,好人好姐點會寫呢句,之後即刻上網查下呢間鋪頭,果然原來係黑店,好多大陸客岀post呻 (自己Google 打駿宏 黑店就見到)。即刻灰到爆。然後第日我打電話問可唔可以退,點知對方勁惡,然後我直情踩上門話要退,佢哋唔肯退,話可以七折回收,我梗係唔肯,搞到我話要報警先同我解決,然後加200換咗部同canon系列既17年岀既kiss x9,上網查原來同x8i差幾百蚊咋 屌,姐係無功而返。最後仲簽咗呢份同意書
呢d光管店,
轉呃遊客
去大店買差幾多錢?
你個名
傻閪
樓主係大陸仔?
上嚟公開自己有幾柒都有嘅

警惕下其他同我一樣咁易信人加耳仔軟嘅人
仲要踩多獲
新手就去大鋪買啦
格價上dc fever仲好啦
正常人點會呢d鋪買
樓主係大陸仔?

屌你喇, 應該全香港得我一個香港人會係呢間野買
點解佢會做你生意仲SALE你?
我有次唔知做乜, 行上一步入咗唔知邊間"黑店"門口.
個職員即刻行過嚟兇神惡煞話: 你想點呀? 做乜事呀?
香港人邊會去呢D 鋪買? 唔好話香港人, 大陸人都唔會去. 係劏D 鬼佬.
仲要踩多獲

又蝕多$200
樓主新香港人? 咁都中伏嘅?
點解佢會做你生意仲SALE你?
我有次唔知做乜, 行上一步入咗唔知邊間"黑店"門口.
個職員即刻行過嚟兇神惡煞話: 你想點呀? 做乜事呀?
香港人邊會去呢D 鋪買? 唔好話香港人, 大陸人都唔會去. 係劏D 鬼佬.

第二次踩上去嘅時候,佢叫我以後唔好尖沙咀買,佢自己都認專劏遊客, 又話唔係佢賺我錢係老闆賺我錢,仲話我成個水魚過黎唔劏你劏邊個
樓主新香港人? 咁都中伏嘅?

冇經驗丫嘛 仲記得嗰陣我話打個電話俾朋友問吓先,佢仲話打咩呀打, 唔使打喇我直接平俾你仲好喇
第一次去尖咀?
正常人點會呢d鋪買

我格咗好耐架喇,信我喇,5000部800D真心抵
唔怪得呢d鋪仲有得生存....
第一次去尖咀?

傻的嗎?
有次落尖沙咀影相唔記得帶SD card
諗住呢啲舖頭貴極有個譜
點知比黃金價貴一個double 有凸
最後叫個未到嘅friend 係屋邨啲19電腦舖買算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞