【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構、二

232 回覆
246 Like 2 Dislike
Hello,新一年開過個新Post 。希望一切會變好。
推薦用黑暗模式先追post,後討論:
宇宙的結構(介紹):https://lihkg.com/thread/531757/page/1
平行宇宙:https://lihkg.com/thread/517106/page/1
‎恆星老死、黑洞:https://lihkg.com/thread/495716/page/1
恆星演化、超新星: https://lihkg.com/thread/484488/page/1
觀測儀器、基本知識/原理、太陽系:https://lihkg.com/thread/477662/page/1

------------------------------------------------------------------------
但我知大家既時間好寶貴,所以黎個好快既回顧先:

各大行星包括地球,圍繞住太陽轉動,形成太陽系。

太陽系處於銀河系既獵戶臂 Orion Arm上。

雖然太陽係恆星,但唔代表佢唔識郁架。太陽公轉一個圈,估計係2.5億年。

銀河系同佢既鄰居,夾埋我地稱為Local Group

同樣Local Group同佢既鄰居,我地共稱為Virgo Supercluster 或者 Local Supercluster

而Virgo,亦只係超星系團 Laniakea既其中一份子。

大尺度宇宙既結構,我地發現竟然係絲狀既。除左恆星密集既地區,亦有好少恆星暗淡既區域Void

但即使直徑5.2億光年既Laniakea,係可觀察既宇宙尺度(半徑最少138億光年),都只係微塵。

形成宇宙大尺度既結構,係基於咩原理呢?又有乜咁好研究呢?呢個Post,我會嘗試解釋下。

未寫正文,出住Post先。
劉明支持
係淋巴阿
呢個問題,首先要了解宇宙係點形成既。現今科學界最廣為接納嘅理論,就係大爆炸 Big Bang

Google搜尋第一既,係佢地。第二係電視節目Big Bang Theory...
科學是不被重視的。

Big Bang呢個理論,都係由愛因斯坦嘅廣義相對論引導出黎。

The model describes how the universe expanded from a singularity with infinite-density and temperature.

138億年前,宇宙由一個無體積、無限密度同溫度嘅奇點,膨脹而成。

但Big Bang個名,反而係由佢既對手,認為宇宙密度永恆不變嘅Fred Hoyle,所提出嘅。
雖然Fred Hoyle係呢方面既理論唔正確,但佢係Nuclear reaction上都作出好大貢獻架。

宇宙學原理係大爆炸理論中一項重要既前設。意思係宇宙中,任何方向同任何地方都係一樣嘅。

所以大爆炸的膨脹,應該係均衡嘅;宇宙嘅密度都係均衡嘅。
最直接嘅證據,係我地發現,宇宙嘅溫度係各方向,大致上都係2.7 K。

但我地觀察到嘅大尺度宇宙絲狀結構,單靠呢個框架係解釋唔到嘅。

形成密度不平衡嘅宇宙,或者我地要考慮暗物質 Dark Matter嘅存在。
即刻入返嚟正返個皮先
好鐘意睇宇宙觀既一切!
支持樓主分享
皮已正
留名
有咩見解?
支持
其實零秒嘅時候所發生嘅事我哋真係唔知,我哋嘅物理只係容許我哋還原到好接近零秒嘅時候,而我哋知道宇宙早期一定經過好快速嘅擴張,就係咁。所以其實本身存唔存在我哋真係唔知。
留名
留名
想問下 天文台用超級電腦用黎計咩?
冇爛尾
等小弟用一個文科仔既角度去鳩up兩句,
0變1就=無生有,無極而太極,即係最初係一片虛無,乜鳩都無,係偶然之下生出太極,分陰陽再到五行,萬物生焉
所以宇宙大爆炸係咩一回事,點解0會生出宇宙,哲學上黎講,係偶然
道家有句說話叫無為而無不為,即係「道」係無所不能,「道」就係宇宙根源,應該等同科學上樓主講既無限質量個樣野

利申 數理白痴
但呢堆野只係單純想像出黎,根本上同宗教一樣,信就信,唔信就算
同科學的精神好唔同
有咩見解?
好似點樣由0變到1
除非本身存在 如果本身唔存在 我就諗到頭都爆
等小弟用一個文科仔既角度去鳩up兩句,
0變1就=無生有,無極而太極,即係最初係一片虛無,乜鳩都無,係偶然之下生出太極,分陰陽再到五行,萬物生焉
所以宇宙大爆炸係咩一回事,點解0會生出宇宙,哲學上黎講,係偶然
道家有句說話叫無為而無不為,即係「道」係無所不能,「道」就係宇宙根源,應該等同科學上樓主講既無限質量個樣野

利申 數理白痴
但呢堆野只係單純想像出黎,根本上同宗教一樣,信就信,唔信就算
同科學的精神好唔同

其實呢樣野係問得幾好
科學其實好多都係用我哋觀測加推論而出,所以係演化理論時,一定會有好多部份我哋解釋唔到。
而大爆炸嘅缺憾,就係解釋唔到由0變1呢個原因。
但我哋知道因為有123456789,所以我哋推論會有0呢點嘅存在,如果唔係就會遺反我哋既常識。

又例如我平行宇宙個post講過,可能我地宇宙只係多重宇宙嘅其中一個。
但同樣,呢個理論亦都係解釋唔到大宇宙係咩黎,點解我地膨脹緊。

但科學家都係會繼續「估」正確嘅理論係咩,因為愈多理論,愈深嘅研究,終會引導我哋去真理。
考慮暗物質 Dark Matter影響之前,我地先了解暗物質係咩黎。

定義上,暗物質係指電磁波下觀測唔到,亦唔同電磁力產生作用嘅物質。

簡單講,姐係我地用肉眼,用紅外線,X光,任何光譜下都「睇」唔到佢哋。

科學家估計暗物質,係普通物質嘅5倍左右。暗物質事實上係咩,呢個仲係非常爭議性嘅課題黎,就唔介紹住。
但可以了解下,暗物質存在嘅證據。主要都係黎自同重力嘅作用。

第一個證據,就係黎自星系自轉曲線Galaxy Rotation Curve

介紹小小數學等大家了解:

先係牛頓萬有引力 Law of Universal Gravitation,物質A同物質B之間,會有睇唔到嘅萬有引力所吸引。
而力嘅大小,正比於兩者嘅質量(m1,m2),反比於兩者嘅距離平方(r^2)。

Any motion in a curved path represents accelerated motion, and requires a force directed toward the center of curvature of the path.

向心力。當物體要進行曲線軌道運動,就需要向住圓心嘅加速度。
或者調轉黎講,如果有一個持續向住圓心嘅作用力,就會令物體進行圓周運動。
呢個力嘅大小,正比於物體質量(m)、物體速度平方(v^2),反比於距離(r)。

我地將向心力,套用係宇宙間嘅萬有引力,我地就可以解釋行星(質量m)圍繞恆星(質量M)轉動。

我地可以計算到,行星公轉嘅速度(v),同恆星嘅質量(M)嘅關係。

同樣嘅原理,可以套用係星系上。恆星(質量m) 圍繞星系中心(質量M),應該都係依照上面公式嘅關係。

但觀測所得嘅速度,比起計算所得嘅速度快。我地所以認為,有「睇唔到」嘅暗物質存在係星系入面。

同樣情況,唔止發生係銀河系,亦會發生係其他嘅星系。所以可以肯定銀河系唔係一個特例。

除左星系自轉曲線,亦都有其他嘅證據印證銀河系嘅存在。
除左星系自轉曲線,亦都有其他嘅證據印證銀河系暗物質嘅存在。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞