【天文】講下平行字宙。

310 回覆
280 Like 11 Dislike
Hello,又係我,今次貼地D講下科幻情節成日講既平行宇宙,鍾意既就推下POST啦。
‎【天文】這裡沒有光:https://lihkg.com/thread/495716/page/1
[多圖][天文] 淺談超新星: https://lihkg.com/thread/484488/page/1
[淺談]觀測天文學:https://lihkg.com/thread/477662/page/1

------------------------------------------------------------------------
平行宇宙 Parallel universe,呢個名詞,係科幻小說常用既手段。
美國漫畫、動畫,亦都係當中既一份子。

當故事唔知點接落去時,只要創造宇宙,就可以繼續各種劇情。

無論係Earth-8311既蜘豬俠,

定係兩個女超人合作,係平行宇宙既前提下,都有可能存在。

大眾對平行宇宙既認知,係呢D創作既傳播下,成為左類似、但又有著不同發展既宇宙。
宇宙中有著另一個一樣既自己,但係過緊另一個人生。
呢個理解係正確既,但同時亦係狹隘、唔全面。

平行宇宙,係由美國哲學、心理學家威廉·詹姆士 William James於1895年所提出既。

「But those times are past; and we of the nineteenth century, with our evolutionary theories and our mechanical philosophies, already know nature too impartially and too well to worship unreservedly any god of whose character she can be an adequate expression. Truly all we know of good and beauty proceeds from nature, but none the less so all we know of evil. Visible nature is all plasticity and indifference, a moral multiverse, as one might call it, and not a moral universe. 」

比起量子力學既提出(卜朗克發現卜朗克常數,已經係1900年),仲要早。

唔同選擇,引申唔同既宇宙,只係由量子理論所引申而出既平行宇宙。
平行宇宙既理論,除此之外,其實仲有好多理解方式既。

------------------------------------------------------------------------
推薦一套電影,Mr. Nobody
我祝福,或者存在既平行宇宙中,或者存在既自己,有著冇遺憾既人生。

過去的選擇,造就你今天的人生。
等你
留名
有興趣, 多D料先討論, 留名先
支持

著名既科普書從一到無窮大 One Two Three . . . Infinity入面,印象中有一篇故事係咁既:
係一個原始部落入面,所有既人只係識數,一、二同三。
有一日,有班探險家黎到部落。問族長有幾多個仔女。
族長答,好多。而事實上,族長只係有四個仔女。

佛教中,有一個好有趣既概念,叫做大千世界
一個「中千世界」,由一千個「小千世界」組成。
一個「大千世界」,由一千個「中千世界」組成。
「三千大千世界」所指既,並唔係有三千個大千世界,而係包含著大千、中千與小千世界。
一個三千大千世界只是一尊佛所渡化眾生既世界,而所有既世間係因為有無數無量的佛,所以有無數無量的三千大千世界。

呢兩個故事,我想表達既係,我地認知既界限,同實際既界限既分別。
係你認知中,世界只有一、二、三既時候,四、五、或者無限大,對於你黎講,就係未知,就係你既世界之外。
係你認知中,世界係自己既小千/中千/大千世界,其他世界就係平行世界。但對佛黎講,只係佢既一部份,都係同一個世界。

點解要講呢D,就係想介紹第一種既平行宇宙:視界平行宇宙 "Horizon" Parallel Universes

位於地球既我地,可唔可以觀察到整個宇宙? 答案係否定既。
受限光速既限制,我们地只可以睇到137億光年内既宇宙。
而由於宇宙相信係膨脹緊,我地相信我地視線既盡頭係410億光年。(空間澎脹唔受限於光速)
以呢個數值做半徑畫一個球面,就係宇宙視界 Cosmological Horizon
而因為宇宙膨脹既原因,呢個視界亦都會不斷增加緊。

受限於光速,我地睇唔到/影響唔到視界外既宇宙,代表視界外如果存在著宇宙,佢係獨立於我地既。

所以位於我地宇宙A視界外既宇宙,我地可以視為另一個宇宙B。
而另一個宇宙B亦有佢自身既視界,宇宙B視界外,又係宇宙A視界外既宇宙可以叫做宇宙C。
如此類推,如果實際既宇宙足夠大,就可以出現無限多既「宇宙」。

係呢個理論下出現既宇宙,係咪真係可以達至平行宇宙呢?

無限猴子定理 Infinite monkey theorem講過,一隻猴子係打字機上隨機咁打字,如果有無限既時間,機率話俾我地知,佢可以打出任何預定既文字,例如係莎士比亞既著作。
可觀測宇宙中既基本粒子有10^80咁多粒。要係另一個宇宙中,形成同我地宇宙中相似既環境,就代表呢10^80既排列方式要近乎一樣。
無疑,呢個係一個大到我地理解唔到既數字。
但上面既例子都講到,我地認知唔到,係咪就係好難呢?
可能係、又可能唔係,但係未探索出宇宙視界前,我地都否定唔到。

btw,打得宇宙多,愈黎愈覺得呢個字好怪。
當我長期望住同一隻字
我會以為自己寫錯
愈望隻字愈丑。
正皮留名
正評留名
好感動 竟然有人識呢套戲 我同十個fd講有幾好睇十個都唔想理我
學術post留名
留個名先
正評比mr nobody
最愛電影之一
等左你一年啦
學術post
留名學野
黎明
留名
成日都會睇呢D野 但比人串話聽黎做乜
搵到食架?
好感動 竟然有人識呢套戲 我同十個fd講有幾好睇十個都唔想理我

正評比mr nobody
最愛電影之一

好睇呀

等左你一年啦

留名
成日都會睇呢D野 但比人串話聽黎做乜
搵到食架?

真,冇用,垃圾。香港地有時間都係去研究下財經好,可惜我唔識。
最離地既科學
唔係好明點樣有另一個自己過緊另一種人生
首先要定義下咩叫另一個自己
假設你所講的另一個自己係DNA同自己完全相同
咁另一個自己出現的條件係你上一代 上上一代 上上上一代...死之前生左下一代
但係既然有另一種人生
係咪即係上一代的父母可能冇認識過對方
咁又點會有另大個自己出現
假設有無限個平行宇宙,就總有一個宇宙同我地個宇宙只係差小小。
以前考試都特別鍾意睇唔關事既野
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞