【噢啦噢啦】 JoJo 替身疑難雜症討論區

450 回覆
9 Like 0 Dislike

最鳩係膠著緊
無啦啦變身一拳打完
仲要講句:不必了

有評論講過
承太郎打 dio 最後果句
充滿武力漫畫味道
而失去左智力格鬥味道

承太郎 : 【因為你激撚我!】

Boss 戰最正係我呢場

我熱血好多

who are u

好詳細

康一個回音算唔算同神父一樣唔洗靠箭自己進化?

最初康一其實係俾箭「淘汰」左,因精神力不足,係俾仗助夾硬救番黎。
如其話進化,不如話act1&2係非完成品。
act3先至係真正形態。

但係有3種唔同能力喎
我就覺得荒木想試下玩替身進化

第3部果陣就係龍珠全盛時期
果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯

3種都係聲音能力
Act1係有聲既文字
Act2係有心理暗示效果既擬聲詞
Act3係聲音既[實體化],有人用兩個喇叭播聲可以困住d水,因為聲音都係能量

https://youtu.be/VQqI6XdwYI0
類似呢隻感覺
咁你再想像下有夠強既能量既話,淨係向一個方向、上到下咁出聲咪好似act3咁壓住d野。
不過我唔知現實做唔做到就係,而且荒木都唔係科學家

康一精神力強左就會進化, SBR有講過

祖尼都係因為精神力同覺悟先令替身進化

細佬覺得
咁樣同龍珠變 超2 超3 有咩分別 ?
即係格鬥漫畫死局
你屈我更屈

智力格鬥漫畫唔應該咁樣發展

家下進化完又唔係唔用腦打 只係能力變左咋喎

黃鎮咁咪你屈我更屈囉

都話黃鎮係個結果 不過10k巴打係都鍾意揾野屌2下架啦 算啦

愛之深 恨之切

鑽牛角尖

希望屌到佢我心中合格

好詳細

最初康一其實係俾箭「淘汰」左,因精神力不足,係俾仗助夾硬救番黎。

但係有3種唔同能力喎

果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯

3種都係聲音能力
Act1係有聲既文字
Act3係聲音既[實體化],有人用兩個喇叭播聲可以困住d水,因為聲音都係能量

類似呢隻感覺
咁你再想像下有夠強既能量既話,淨係向一個方向、上到下咁出聲咪好似act3咁壓住d野。

細佬覺得
即係格鬥漫畫死局
你屈我更屈

黃鎮咁咪你屈我更屈囉

都話黃鎮係個結果 不過10k巴打係都鍾意揾野屌2下架啦 算啦

愛之深 恨之切

鑽牛角尖

希望屌到佢我心中合格

難d 佢唔識你
白金之星•世界!

係度

因為有本外傳小說係咁講,不過基本上可以無視,荒木對漫畫以外既同人基本上係採取完全放任既態度

BTW, 搵日睇下西尾寫嗰本點先

但第三部dio既遺體變埋灰啦喎

所以我咪話外傳小說好多都on99,得本the book係好睇既

the book 堅正
孫子兵法有講

武力奪取 最弱
不戰而屈人 最強

我真係好鍾意智力格鬥

好詳細

但係有3種唔同能力喎

果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯

3種都係聲音能力
Act1係有聲既文字

類似呢隻感覺

細佬覺得
即係格鬥漫畫死局
你屈我更屈

黃鎮咁咪你屈我更屈囉

愛之深 恨之切

鑽牛角尖

希望屌到佢我心中合格

難d 佢唔識你

冇咩人識 C朗
不過都好多人屌

因為有本外傳小說係咁講,不過基本上可以無視,荒木對漫畫以外既同人基本上係採取完全放任既態度

BTW, 搵日睇下西尾寫嗰本點先

但第三部dio既遺體變埋灰啦喎

所以我咪話外傳小說好多都on99,得本the book係好睇既

the book 堅正

咩黎,未睇過 ?
第5部個尾既個場戰鬥,其實應該係由箭正式落入gio手個一刻就完左,變黃鎮埋老闆單只係最後一個步驟。
因為由頭到尾都係講話鬥快搶到箭去進化,個枝箭既威力大到波波用埋條命都要保住,你就知枝箭正式落入邊個手到先係成場戰鬥既首要目的,亦都係gio一眾戰勝老闆既唯一方法。

話雖如此,好唔好睇就係另一回事,呢種結局係其他漫畫黎講可能0岩使。
不過係我心目中,jojo唔應該寫呢類結尾出黎,亦違反左荒木寫替身戰既宗旨。

由其是對我呢類好注重收尾既人黎講,對比其他部數,第5部個尾真係可以過爛爛地。
就算佢之後出返個滾石篇出黎,對我呢講極其量都只係拉分已唔係加分

好詳細

但係有3種唔同能力喎

果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯

3種都係聲音能力
Act1係有聲既文字

類似呢隻感覺

細佬覺得
即係格鬥漫畫死局
你屈我更屈

黃鎮咁咪你屈我更屈囉

一碌9打沉一船人

johnny同康一進化都無屈啦

搵野屌
第5部個尾既個場戰鬥,其實應該係由箭正式落入gio手個一刻就完左,變黃鎮埋老闆單只係最後一個步驟。
因為由頭到尾都係講話鬥快搶到箭去進化,個枝箭既威力大到波波用埋條命都要保住,你就知枝箭正式落入邊個手到先係成場戰鬥既首要目的,亦都係gio一眾戰勝老闆既唯一方法。

話雖如此,好唔好睇就係另一回事,呢種結局係其他漫畫黎講可能0岩使。
不過係我心目中,jojo唔應該寫呢類結尾出黎,亦違反左荒木寫替身戰既宗旨。

由其是對我呢類好注重收尾既人黎講,對比其他部數,第5部個尾真係可以過爛爛地。
就算佢之後出返個滾石篇出黎,對我呢講極其量都只係拉分已唔係加分

認同 第五部boss fight搶到箭就已經係贏左
大總統其實同d廢中廢老迫你愛國認自己係中國人為國家貢獻有乜分別

巴打同我一樣諗法
我都係著重收尾既人
等同表演死人復活魔術係好勁好精彩
但最後謝幕唔小心仆街跌落台柒晒

第5部係荒木成熟既一部
我覺得整體唔錯既

但我認為第6部係最爛
果種爛係爛到入心
有冇人證實到荒木第6部想毁滅 jojo ?

好似話荒木唔想成世得一套漫畫
要毁滅 jojo 必先殺承太郎
殺左承太郎之後
Fans 怒屌到反艇
跟住夾硬扭結局扭到而家咁

其實細心諗
改左白金之星。世界既能力設定
再加埋神父既時間加速
好似係針對承太郎

殺左承太郎之後
Fans 怒屌到反艇

其實細心諗
再加埋神父既時間加速
好似係針對承太郎

痴線
荒木畫撚左咁多年
先至唔會理fans屌唔屌
承太郎到尾二集先死,
扭乜撚野結局?
承太郎屈左兩三部,
仲要繼續畫到佢無敵
你唔悶荒木自己都悶。
黎個hard reset好過
根本第六部個結尾係完美
到底主角既靈魂仲存唔存在由讀者自己去決定。
如果又係承太郎時停ko神父結局的話,
就同同tvb BBQ yeah大團完一撚樣行貨到不行。

Ps.由第四部開始已經針對時停,之後其實係奸角們為左打倒白金之星•世界呢個最終boss而奮鬥既故事。

殺左承太郎之後
Fans 怒屌到反艇

其實細心諗
再加埋神父既時間加速
好似係針對承太郎

痴線
荒木畫撚左咁多年
先至唔會理fans屌唔屌
承太郎到尾二集先死,
扭乜撚野結局?
承太郎屈左兩三部,
仲要繼續畫到佢無敵
你唔悶荒木自己都悶。
黎個hard reset好過
根本第六部個結尾係完美
到底主角既靈魂仲存唔存在由讀者自己去決定。
如果又係承太郎時停ko神父結局的話,
就同同tvb BBQ yeah大團完一撚樣行貨到不行。

Ps.由第四部開始已經針對時停,之後其實係奸角們為左打倒白金之星•世界呢個最終boss而奮鬥既故事。

覺得樓主想毀滅jojo多d
我都係第3次睇第6部 就覺得好好睇

殺左承太郎之後
Fans 怒屌到反艇

其實細心諗
再加埋神父既時間加速
好似係針對承太郎

都話白金之星既能力係時停,由一開始再依家都無變過。
而且神父既能力唔係完全剋制白金之星,成就神父大業有2點好重要
1)喬斯達家血脈
由第一部開始,喬斯達家血脈一直以嚟都賦與jojo一眾力量同勇氣,幫助佢地戰勝唔同難關。因此,佢地好睇重家人、朋友性命,絕對唔會犧牲他人。
而神父就係利用左呢一點,用徐倫去要挾承太郎,最後事實證明十分有效。
2)重力逆轉
能力方面,神父能力係需要時間由零開始加速,雖然曾經去過既速度可以直接上返去,不過一開始都係要過左一段長時間之後先可以去到新幹線速度。
所以一開始由c-moon變成天堂製造個下重力逆轉先係最重要,爭取左好多時間畀神父
另外承太神一開始個下覺得時停時間好短係因為體感時間俾人擾亂左,如果唔係佢之後個次時停都唔可以一次做到搵神父+救徐倫+打神父咁多樣野。
講到尾神父成功殺到承太郎既最主要原因係徐倫
最後,荒木從來都唔驚寫死邊個角色會畀fans屌到反艇,你估凱薩,大喬,布加拉提唔受歡迎咩,咪又係難逃一死
個人認為第五部成套都好緊湊 替身能力吸引但臨尾主角開外掛有啲趕收工feel
但我覺得第五部係咁多部中最好睇
第五部結局算爛咩?
作者都講明邊個搶到箭就邊個贏
唔通仲要睇gio噢啦噢啦幾話
跟住睇老闆爆seed反擊
最後gio又爆seed取勝?

即係好似龍珠咁
菲利都話明唔夠超級薩亞人打
唔通悟空變完超1,菲利都仲夠打咩
咁就真係爛啦
第五部結局算爛咩?
作者都講明邊個搶到箭就邊個贏
唔通仲要睇gio噢啦噢啦幾話
跟住睇老闆爆seed反擊
最後gio又爆seed取勝?

即係好似龍珠咁
菲利都話明唔夠超級薩亞人打
唔通悟空變完超1,菲利都仲夠打咩
咁就真係爛啦

合理但唔好睇,放落其他漫畫到可能就無問題,不過依家係jojo到,要求就梗係要高d。
從來打大佬都係以弱勝強,就算好似承太郎咁覺醒左時停都只係同dio對等、平起平坐。但係黃鎮一出黎就秒鬼左老闆,咪無左一直以嚟jojo既特色,咪唔係咁好睇囉。
你問我係咪好差,差到不忍直視又唔係既,但係放埋同其他幾部個收尾比較,第五部我係最唔滿意
點解花貓會聽killer queen話?
即係d泡可以控制到上下左右
原來有人問左
點解花貓會聽killer queen話?

我建議你check下TV第三十話既標題係咩野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞