【噢啦噢啦】 JoJo 替身疑難雜症討論區

450 回覆
9 Like 0 Dislike
五部@@@開初打火機嗰段,黃金體驗隻手好似已經被支箭插左一吓,點解嗰陣無變鎮魂曲?定係要連本體一齊插先會變?

有兩個重點:
1)唔係支支箭既功效都一樣,激發出鎮魂曲既係蟲箭,目前係漫畫中得呢支有明確既進化功效。當然插吉良個支都有類似作用,不過你見支野識飛黎飛去又識r friend就知係唔同種,亦有幾支只係純粹用黎激發替身。
但可以肯定既係,箭入面有幾支係特別d

2)被插既人當時精神狀態都係十分重要,無論係咩情緒都好,如果去到夠強既地步,再插就好大可能令替身升級/進化
例如:吉良殺左早人個時既絕望感,gio想打敗老闆既決心
簡單黎講,最重要既野係覺悟

補充,唯一唔洗靠箭而令能力有大幅強化既得神父一個

好詳細

康一個回音算唔算同神父一樣唔洗靠箭自己進化?

最初康一其實係俾箭「淘汰」左,因精神力不足,係俾仗助夾硬救番黎。
如其話進化,不如話act1&2係非完成品。
act3先至係真正形態。

但係有3種唔同能力喎
我就覺得荒木想試下玩替身進化

第3部果陣就係龍珠全盛時期
果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯
五部@@@開初打火機嗰段,黃金體驗隻手好似已經被支箭插左一吓,點解嗰陣無變鎮魂曲?定係要連本體一齊插先會變?

有兩個重點:
1)唔係支支箭既功效都一樣,激發出鎮魂曲既係蟲箭,目前係漫畫中得呢支有明確既進化功效。當然插吉良個支都有類似作用,不過你見支野識飛黎飛去又識r friend就知係唔同種,亦有幾支只係純粹用黎激發替身。

2)被插既人當時精神狀態都係十分重要,無論係咩情緒都好,如果去到夠強既地步,再插就好大可能令替身升級/進化

好詳細

最初康一其實係俾箭「淘汰」左,因精神力不足,係俾仗助夾硬救番黎。

康一之後係可以act1~3切換喎 act3點會係咩真正形態
有無巴打知第5部會唔會出?
如果出既話係大概幾時
點解第三部打dio果陣會識飛

打到飛起

打到飛起

好明顯龍珠影響
但係JO2同花京院都飛唔到
要靠替身爬上去

好詳細

但係有3種唔同能力喎

果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯

3種都係聲音能力
Act1係有聲既文字
Act2係有心理暗示效果既擬聲詞
Act3係聲音既[實體化],有人用兩個喇叭播聲可以困住d水,因為聲音都係能量

https://youtu.be/VQqI6XdwYI0
類似呢隻感覺
咁你再想像下有夠強既能量既話,淨係向一個方向、上到下咁出聲咪好似act3咁壓住d野。
不過我唔知現實做唔做到就係,而且荒木都唔係科學家

有兩個重點:

好詳細

但係有3種唔同能力喎

果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯

神父好似係吞左DIO綠色BB變重力形態
之後人馬形態係DIO天堂指引進化

好詳細

但係有3種唔同能力喎

果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯

3種都係聲音能力
Act1係有聲既文字
Act3係聲音既[實體化],有人用兩個喇叭播聲可以困住d水,因為聲音都係能量

類似呢隻感覺
咁你再想像下有夠強既能量既話,淨係向一個方向、上到下咁出聲咪好似act3咁壓住d野。

康一精神力強左就會進化, SBR有講過

好詳細

但係有3種唔同能力喎

果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯

3種都係聲音能力
Act1係有聲既文字

類似呢隻感覺

祖尼都係因為精神力同覺悟先令替身進化
留名

好詳細

但係有3種唔同能力喎

果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯

3種都係聲音能力
Act1係有聲既文字

類似呢隻感覺

祖尼都係因為精神力同覺悟先令替身進化

細佬覺得
咁樣同龍珠變 超2 超3 有咩分別 ?
即係格鬥漫畫死局
你屈我更屈

智力格鬥漫畫唔應該咁樣發展
第四部吉良靈魂俾堆手拉咗入去之後只係失咗憶
點解出招要噢啦噢啦

Jo家血統

反而第3部可以停5秒,第4部打後剩係得2秒,退化咗

替身係精神力嘅體現
承太郎打敗Dio後都有大段時間唔洗戰鬥
第四部因爲安穩而生疏咗
對佢嚟講每場戰鬥都唔算太大壓力同緊張
直到對神父為救個女精神力去到極致
可以停十秒所以我覺得承太郎其實控制到個秒數

停你老十秒

Dio就 10秒
承太郎得5秒
第四部弱咗但之後第六部回返5秒
之前睇到人講SBR係第六部神父加速完嘅新世界
而個聖人遺體就係第三部嘅dio, 堅唔堅?

因為有本外傳小說係咁講,不過基本上可以無視,荒木對漫畫以外既同人基本上係採取完全放任既態度

替身係精神力嘅體現
承太郎打敗Dio後都有大段時間唔洗戰鬥
第四部因爲安穩而生疏咗
對佢嚟講每場戰鬥都唔算太大壓力同緊張
直到對神父為救個女精神力去到極致
可以停十秒所以我覺得承太郎其實控制到個秒數

停你老十秒

Dio就 10秒
承太郎得5秒

Dio係9秒,佢自己都講左

但係有3種唔同能力喎

果期興進化絕不出期

其實康一我覺得勁似悟飯

神父好似係吞左DIO綠色BB變重力形態
之後人馬形態係DIO天堂指引進化

C-moon可以當係進化成天堂製造既過渡期替身,好似車厘龜進化成水箭龜之前都要先進化成卡美龜咁解。
另外,天堂製造嚴格黎講應該算係重力系

因為有本外傳小說係咁講,不過基本上可以無視,荒木對漫畫以外既同人基本上係採取完全放任既態度

BTW, 搵日睇下西尾寫嗰本點先

停你老十秒

Dio就 10秒
承太郎得5秒

Dio係9秒,佢自己都講左

係,我頭先睇返,9秒之後係承太郎停
Dio以為佢自己進化到可以停11秒
講開又講 點解killer queen可以幫d空氣彈改方向
講開又講 點解killer queen可以幫d空氣彈改方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞