即影即有貼相 / 集中討論post (7) 

1001 回覆
8 Like 2 Dislike

算…我直接買部alpha 1…

其實係架 你睇外國都係ALPHA1比較貴
(亦有個原因係因為日本電影"情書"中出現)

即使後期未升呢嘅SX-70銀色拉絲款
外觀其實係會睇到有唔同

就好似你用GOOGLE CHROME
其實佢每生產一次新批次 都改左少少野

其實MODEL 2以至後來ALPHA 1
機械/電子方面應該都係比之前好

當然去到SONAR個技術就更好嘞
我都係因為《情書》先開始玩即影即有,仲走左入深山搵某個場景
我見佢無用帶,以為係原版sx70

睇套戲果陣我未識影相

我係早兩年係科學館重播睇

講真,po黑白靚過fuji黑白
PO做菲林個反差比較人性少少
現實眼睇野
邊有富賤咁絕對黑絕對白
(所以含SIR個死黑滑劣劣其實並非完全冇道理)

當然 宜家個效果其實都係當年KAPS試出來
可能佢都未必控制到全部

純粹講效果 我LIKE PO多D

BTW宜家寶記個19CEO幾時仆街死?
信和
唔知點解要咁隱晦
個個都大型商場,無幫襯過都幾難估
求問,

日本東京邊度有得買SX 70 或者 600 相紙?
出現了
梗係
Finally

個價差咁遠
唔夠黑店咁抵
無論賣幾錢都一定幫襯黑店

請問邊到鋪頭有得賣?
巴打我想問下刮片係要點做
上網睇一個就教影完一個鐘後拎不尖銳物喺相紙面來回刮,

另一個就係1.將寶麗來撕離式底片T669.STUDIO125 (59.559.809此3種暫時買不到) 曝光.顯影.風乾8至24小時.再把相紙背面噴漆塗封.吹乾這樣可防止背面粉模融掉.

2.把一盤水加熱至70度.並準備一盤冷水.將你要移印的水彩紙用室溫的水弄濕.再將他貼服於玻璃上.(可用滾筒押平).

3.將相紙影像朝上.浸逾熱水4分鐘.再取出置於冷水盤中.

4.把藥膜面輕輕從相片邊緣推置中心.讓他與相紙分離.再把相紙丟掉.

5.可準備一紙張放於浮動的影像下.小心押著藥模的2角斜斜的從水中取出.盡可能使藥膜平整.再將影像朝下至於水中.再把紙至置藥膜下取出水中.

6.覆蓋於水彩紙上.撕開紙.即可得到正像.小心擺平藥膜.由中心向外展開.吹乾壓平完成.
我見過現場試一次,仲要係室外,洗手間水喉水冇調較溫度,示範好成功。

其實我都有興趣睇,可惜我完全冇玩這款(因為停產)。著實我亦唔識,只係知道可以咁玩。

有巴打玩又唔介意post下我都好想睇下。
補充一下:
黑白菲林先做到
彩色技術上會好難(我聽師傅講)
我諗格仔鋪卦
冇接觸這款野 冇IDEA
依家新嗰隻sx70專用係玩唔到?要time-zero先得?
好嬲
真係好嬲佢

連登仔衰極都冇咁

一來累我次次都測錯光影親佢都UNDER
二來今晚發現佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞