即影即有貼相 / 集中討論post (7) 

1001 回覆
8 Like 2 Dislike

新手想問sx70
因為sx70film彩色斷咗貨,所以買咗600彩色,而我又冇用filter。出到嚟啲相偏黃同偏淡,係咪我用翻sx70film又或者600用filter就冇事。
冇OVER EXPOSE咩?

佢白色本身係奶白色,假如係係影爆左,當然就會"白色":
出來就可能係你形容嘅"偏黃"了。

"偏淡"即係未爆哂啦我諗。

唔介意可以post下嘅。以上。
>> 係咪我用翻sx70film又或者600用filter就冇事

照計係。都係見到先知。
我唔知係因為我用600呀,定係我fing過呀定係我喺室內影
OVER囉
但你肯定相中嘅野係喺室內?
我喺室內影室外 隔住塊玻璃
即係室外啦
你相機測光係測外面嘛

影OVER左嘞
感謝巴打
我再試下先
計返多盒相紙其實都抵買

我愛影富賤mini

帶即影即有去旅行 再整本旅行手帳 簡直一流
單反影完d相入左電腦揀幾張post ig 件事就完左
但即影即有可以令到人回味番旅行個刻既感覺
之前借朋友部mini8影 日頭有太陽下影好正
想自己買番部 考慮緊買番mini size定wide好
主要影景 mini size我覺得接受到既 但wide可以影半身人+景又好吸引
都係要黎snap 就唔考慮lomo啦 好耐之前話玩過diana F+影到成pat屎咁 有陰影
Mini定wide好 但wide部機又勁大部 旅行唔方便
手帳用家
如果主要貼手帳的話 mini或者square個size好啲~
我都係用無印d簿 所以可以就張相既size
上2次旅行用a6用passport size +instant mini本簿好厚好脹
十五十六
大張啲實係過癮啲嘅
但去旅行最實際都係諗隨身行裝
單反再加部wide 你O唔OK先
我就覺得太大陣象
單反加RF70
終極邪惡方案

帶即影即有去旅行 再整本旅行手帳 簡直一流
單反影完d相入左電腦揀幾張post ig 件事就完左
但即影即有可以令到人回味番旅行個刻既感覺
之前借朋友部mini8影 日頭有太陽下影好正
想自己買番部 考慮緊買番mini size定wide好
主要影景 mini size我覺得接受到既 但wide可以影半身人+景又好吸引
都係要黎snap 就唔考慮lomo啦 好耐之前話玩過diana F+影到成pat屎咁 有陰影
Mini定wide好 但wide部機又勁大部 旅行唔方便

Diana F+ 本身係for 120 film
其實個BACK我覺得麻麻地好用
個度又唔太對得岩
我有 擺多過用

Wide一係300啦
我外遊通常 DSLR + FILM + SX-70 + Wide機

喺香港就睇心情 但會只有即影即有/film機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞