即影即有貼相 / 集中討論post (7) 

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
新手入左部spectra system MB
唔知點解有時影完唔出菲林 有冇得點整下或者邊度爬下文
謝謝指教
HEY巴打,
Polaroid Spectra Ejection Problems
請睇:https://www.youtube.com/watch?v=Mpd0QsqEYkg

感激不盡
果然都係要交下學費

其實spectra相紙呢個價玩唔耐
都係比個外型吸引左

遲下應該入手lomo四方 相紙平成倍
佢會叫佢雙修
其實都唔洗額外學費
喺被竇入面搣左條野先
入機小心唔好對住光或者好光嘅地方
因為遮光係弱左

impossible做得柒左 P記又唔會修正返

利申:雙修緊,好闊,好好j
如果主力玩po要千幾二千一個月
有錢就雙修得
但條野係要打開個盒搣?冇唔打開又搣到既方法啦應該?
練緊熟手啲
其實佢前面個檔係兩邊“呃“位扣住
用少少力已經搣到

所以我第一次就放入被竇到搣
搣一次就知點

我都係得正式菲林來試
有冇試過漏光
so far 冇
thanks ching
入手比較平係信和三樓?
見大部份都係180-190
淘寶計翻都係差不多
上水浮下先
有冇巴絲想要lomo部square
買多咗部 有埋mini相紙adapter
Lomo square 機身 indicator 著燈係影左定未影嘅張數?
唔記得左
燈數 = 餘下張數
Thanks
用左一盒mini試左lomo sq + mini + 微距鏡頭對位,同我最初估計既位置有少少落差
大概係內框既中心為對位中心點,大概左右拉開3/4格為左右界

原圖係lomo個網搵
其實我亦唔太明佢點解viewfinder入面兩個框
不過我好直覺係用深灰色內框作準 (SQUARE果陣)

感覺上佢搞得複雜左

因為鏡頭同viewfinder有距離誤差,影遠景、1.5m以上,距離誤差相對影響較少
但當你影緊0.5-0.8m,因為太近對象,距離誤差貼近同對象距離既1/8 - 1/5,用外框就會crop左張相
又唔係搞複雜咗嘅
視差影遠影近始終都要兩個框嘅
可能先入為主啦

果時玩這類機(不論是否SONAR)
又唔覺有話要注意 唔見有乜特別

老母我又好直覺用細框所以都冇點瀨野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞