即影即有貼相 / 集中討論post (7) 

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
帶住咁多野行唔到
放哂背囊 is ok
帶幾大個背囊
原本諗住back pack 3日東京3日函館
但又想帶film 又想帶sx70 又要帶數碼同腳架
應該要買行李
孭咁多嘢行成日 不了
去果程孭45-60L都會,但到埗都孭住周圍行就太癲

尤其機械野好易撞爛
帶咁多
我上次淨係帶單反同mini都搞到手忙腳亂
單反影完 又到即影即有 等即影即有出完相又有手機影番張即影即有加背景
一個位影一大輪
同問
上面張巴黎鐵塔用mini8影
原本係對正中間 出到黎都側左少少
係多 但其實都係一個上下層果款
連登仔舊年吹奏果款灰色背囊之嘛
我都諗緊呢個
如果買wide就可能帶部rx100算
如果買mini就帶埋單反

Mini既話 25/50s/70邊部好?好似都差唔多咁
唔玩b快同雙重爆光
純要黎snap
Snap我覺得簡單就好唔好要諗點set先唔領野。
旅行dc一定係膽

另外拖部,暫時考慮lomo sq/mamiya universal,兩部都可以影多於一種格式

不過兩邊都有好有唔好,lomo sq可以玩mini+sq,兩種相都算抵玩,但自動光圈快門,限制大,影夜景好難搞

mamiya全手動,可以玩wide+fp100c,另外搭埋120都得,唯一缺點真係太大部…改背又大,鏡頭又大,而且唔洗諗point and shoot

但旅行一定要取捨,除非同女朋友去,可以一個用dc,另一個玩lomo sq,另外袋部mamiya備用

不過如果部rf70可以改到影埋fp100c、mini、sq
諗過旅行點拎

都試過覺得 "哎呀~如果有拎架乜乜來就好啦"
咁之後我旅行就帶齊想用嘅,到埗因應果日做D乜,袋要嘅機。

見朋友/同班影相FD就大機同電話就夠
行景點就可以大機+FILM機
如果非景點只係市內亂行就FILM+SX-70

宜家有四方LOMO+某牌子菲林長期冇貨
有機會唔再用SX-70 改用老母+FILM機代替

起碼老母用INSTAX FILM易買
mamiya universal呢種modular相機,一部機可以配撕拉片、fuji instax、135、120,真係幾乎無敵,其實都係枝鏡阻埞,其他野都係方方正正

菲林果邊太多選擇,總會有部機功能適合自己,但即影即有連半專業機都無,長遠我地都應該要一齊研究下點改機
咁易咩 都要有D技巧/電知識先得
我自己冇起碼

我係辣條線都辣到化開哂最後膠都溶埋嘅功力
旅行dc一定係膽

另外拖部,暫時考慮lomo sq/mamiya universal,兩部都可以影多於一種格式

不過兩邊都有好有唔好,lomo sq可以玩mini+sq,兩種相都算抵玩,但自動光圈快門,限制大,影夜景好難搞

mamiya全手動,可以玩wide+fp100c,另外搭埋120都得,唯一缺點真係太大部…改背又大,鏡頭又大,而且唔洗諗point and shoot

但旅行一定要取捨,除非同女朋友去,可以一個用dc,另一個玩lomo sq,另外袋部mamiya備用

不過如果部rf70可以改到影埋fp100c、mini、sq
諗過旅行點拎

都試過覺得 "哎呀~如果有拎架乜乜來就好啦"
咁之後我旅行就帶齊想用嘅,到埗因應果日做D乜,袋要嘅機。

見朋友/同班影相FD就大機同電話就夠
行景點就可以大機+FILM機
如果非景點只係市內亂行就FILM+SX-70

宜家有四方LOMO+某牌子菲林長期冇貨
有機會唔再用SX-70 改用老母+FILM機代替

起碼老母用INSTAX FILM易買

咁咁樣好make sense~
鍾意孭個pd細袋攞兩部塞哂落去就行
體能有限呀巴打
咁唔通同朋友食餐飯都FULL GEAR 會死人的

係上機前落機後果段就真係冇辦法 硬食

咁如果只係喺香港當然唔會咁做

BTW今日都袋住四方老母 不過冇野想影
lomo wide / Fuji wide 視差強唔強?
Fuji mini都幾強

我就冇咁多款機
FUJI WIDE我覺得好用就算數
Fuji wide 300個鏡頭有無話對應番ff機係幾多mm
好似好少人玩呢部咁既 google無乜人講
有人咁玩

我希望可能控制係三部內,最理想兩部
要諗好自己有咩情況用咩機
唔係
佢個AD係接ORDER做
唔係放手上果架嘅意思
好似毒果訪問過的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞