即影即有貼相 / 集中討論post (7) 

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
當然 如果你有數碼機
可以試下普通室內光源之下
100iso要幾多秒快門先可以出到正常相就明
因為人既"正常"光度同相機感光度係唔可以咁樣目測
正常情況下
因為而加D FILM好似高ISO過以前D舊寶記FILM
所以就咁中間會over
扭向黑個邊一至兩格就有正常曝光
具體要你到時自己試下
上網見到有啲相機店幫人改機
話sx70可以直接用iso600既菲林 你覺得值唔值
同埋如果係郊外陽光普照地方影 ev個個位洗唔洗轉去黑色or白色個邊
未試過改wo我自己
要等其他巴打答你
唔該巴打
想問下宜家係未呢款比較好用

Iso600個款唔岩sx70用
集運定直寄?
直寄可以問返睇下有冇得賠
俗稱 "藍火"
菲林品質問題
睇運氣
舊老闆曾經救過 宜家老闆好似恢復返個 "特色"
仲有架有LCD MON
變相係雙鏡機

上一頁我貼左出來
好想 J 但貴
巴打要更正一下先
盒型機ISO640亦因為光圈好細會測到好慢快門
唔係因為SX70菲林先至會

點都要夠光
唔夠光的話
一係補光
一係轉位
一係數碼
一係唔影

我知道可以70機用640菲林唔落FILTER
夜影都仲得

但咁做我覺得太冇渣拿
搏搏下 唔算係好方法
我以前用mini 但係嫌個畫幅細。
睇中左wide300 / lomo instant wide
巴打們有無意見
你係咪成日轉用唔同款菲林?
我自己就冇咁做
覺得冇咁需要

真係70冇貨 (寶麗來可恥!)嘅
買張filter攝入去算

都係果句
我唔做唔代表一定唔好
咸魚青菜嘅野…
更正你一下

你先要買 "合用" 嘅先
菲林係固定ISO

你嘅問題:Iso600個款唔岩sx70用
答案:唔岩,因為 SX-70 設定係ISO160,這款菲林設定係ISO640。

直接用,你張相爆到變白色。
你一定要用,要加一張 ND Filter 去減光。

你附圖果款合SX--70用,不過,
通街都冇咩貨 (仆街寶麗來!),
你有機會局住用 600 film + Filter。

因為:冇貨之故。

以上。
集運有買保險有得賠
冇就

但我奇怪點解開成咁
香港海關做野唔係咁俹簁
pish
兩架都大大地
睇FUNCTION揀就得

同埋正常鬼佬包野都叫做穩陣
應該好多PACKING MATERIALS架?

都阻隔唔到?
我唔常換film嫁 但係岩岩上手玩有好多野都未熟
我手上邊得閃光燈同濾鏡 如果要加nd filter要再研究一下
除左Polaroid紅色個款岩 仲有冇邊款係直接岩用?
唔該巴打 睇 function 就應該玩lomo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞