即影即有貼相 / 集中討論post (7) 

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
揀下先唔好一見就係咁J
古董機 一定係Outdated

唔洗追功能
只有追心頭好
忌狗衝

睇 KEEP住睇
咁先搵到又抵又好

咁當然俾得起唔想浪費時間
直接買貴嘅又冇話唔得嘅

以上
你淨係諗一句
老友講嘅

你精都未係果陣
你老豆已經狗衝緊啦
你衝乜鬼?
遲左成三四十年

BTW Spectra我要補充多少少

但我唔100%肯定

LCD 款 SPECTRA 機好似係可以SET Multi-Exposure
例如Minolta Instant PRO

'10'加上方個公仔
就係SET Multi-Exposure
一定唔是一次性交相機
中国人只會一次性 唔識用的

但我唔100%肯定

LCD 款 SPECTRA 機好似係可以SET Multi-Exposure

'10'加上方個公仔
就係SET Multi-Exposure
一定唔是一次性交相機
中国人只會一次性 唔識用的

其他款spectra機我冇太認真研究過
但好似冇這個setting

SET Multi-Exposure
可以2-5張

即係話你影2-5次
先至唧張相出來

Multi-Exposure冇難度

但我唔100%肯定

我睇過資料,依部係可以double exposure 我份人係心急D

佢同Polaroid果架同係寶記出
兩架機一樣
貼牌

SONAR對焦好準的
玻璃鏡(好似係)

可以入手

講完咁多我覺得都係mini最方便

影MINI就唔驚啦
我想問sx70調對焦,光圈跟住郁係咪正常
好似好耐冇人post過相等我post下先
白光好似眩光果度好似有巴打提過
太耐冇追post睇唔到 不過時唔時都出現 但見佢冇乜大影響就由佢
根據Camerapedia

The SX-70 has a folding body design, a 4-element 116mm f/8 glass lens, and an automatic exposure system. The camera allows manual focus as close as 26.4cm (10.4"), and has a shutter speed range from 1/175s to more than 10 seconds.

而根據網店CNET,佢咁SHOW

據網店Landcameras .com,佢咁SHOW
Product Specifications
• Restored Polaroid™ SX-70 camera
• Type: Folding SLR instant camera
• Lens: 4-element 116mm f/8 glass lens
• Minimum focus: 10.4 inches
• Aperture: Aperture range f/8 – f/90
• Shutter: Electronic variable speed/aperture shutter
• Focus: Manual via geared wheel
• Exposure times: Shutter speeds from >10 sec to 1/175
• Film: Uses Impossible Color and B/W SX-70 films

而官方跟相機附送大黑書
The World of SX-70 第58頁
只有這部分提及過

問題係:(我新手時問)
即使佢點樣決定都好,點知佢決定左幾多數值?

到今日我都唔知。
我估計係因為冇遮光罩之類野防止上角入光折射
不過我都冇乜理嘅
milky
佢本身個影像係柔D

reddish
天熱偏紅 天冷偏藍
我日屌夜屌但又唔改善果樣野

又LOOP下
IMPOSSIBLE最後一批 (06/17) 係成功解決問題
仲係30分鐘完成 但天熱影個顏色完全正常到爆
RECAP 12 日前
Polaroid Originals® Spectra (製造批次12/17)

Edit by PS

After

今日現場大約26-27度
大家見到個色水嘞
左邊邊位係大約有5mm係嚴重偏高光紅
我諗緊即棄冰袋
但又唔可以俾佢凍到起倒汗水

諗緊…… 未諗到

點解解決菲林品質問題係我去諗
每賣一盒 SX-70/600/Spectra
我有得分?
宜家手動對焦,有時30cm內,佢光圈會縮到好細,搞到對焦好暗,有時又郁唔到光圈,可以正常對焦,完全唔明發生咩事
剛剛維修完,應該唔會有事掛
宜家手動對焦,有時30cm內,佢光圈會縮到好細,搞到對焦好暗,有時又郁唔到光圈,可以正常對焦,完全唔明發生咩事
剛剛維修完,應該唔會有事掛

認真:光圈點較?
你係改機?
當初買返嚟就壞左,攞完去整先第一次用,完全唔明正常係點,宜家係咁:

https://photos.app.goo.gl/3gnRpG3hTJ8hAHCp2

點解會咁架?
再詳解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞