做左6年藥房 你問我答

523 回覆
241 Like 66 Dislike
想問下有咩技術成份?
又唔係藥劑師
開返啦,但都唔係全部有出,樂信感冒靈有
點解十間有九間要醫生紙既藥都咁大膽無紙照賣?
最常見係問,你買開都有醫生紙?有呀?....咁就賣左
係咪捉得太鬆?

利申:成日幫屋企人買
係衛生署監管力度不足,基本不會點check,除非有重大事故,好似前果期話antibiotic resistance問題好嚴重,就會捉得好嚴。所以依家係藥房都好難買到antibiotics

其實為左賺錢姐,唔好將犯法既責任推哂比政府唔去查,依啲藥房係香港行唔到醫藥分家既其中一個原因,咁樣犯法仲點有市民信任?
無錯 呢個係其一 因為藥房靠賣藥交租 賣一罐奶粉先賺幾蚊 一盒藥起碼有2罐奶粉利潤先
但政府的確態度懶散 好似控煙咁姐 一年又幾多個比人捉?
但係我覺得咁樣仲好 唔係個個有經濟能力下下睇醫生 睇醫生三日藥幾舊 舊房你揾呀化都係幾十蚊姐 咁樣唔係對市民仲好?

講真政府門診都係$50,包埋藥費,雖然打電話係難book啲。
其實如果藥房依行形象好啲自然多人會黎,但太多人做衰個名,市民寧願比幾舊睇醫生都唔去藥房買藥,大部分傷風感冒藥都唔使處方啦,不過市民唔知呀嘛
我就好反對無處方都照賣處方藥比人,如果之後有醫藥分家,我寧願全部係萬0屈人寺,起碼跟足規定做
有冇安眠藥賣
想問下有咩技術成份?
又唔係藥劑師

我覺得佢地又唔會乜都唔識,但可能唔係完全正確咁
但係對老細去睇藥房仔先係幫手搵錢既人
藥劑師又高人工又係要阻住佢賺錢
香港應該跟外國所以pharmacy owner 都一定要藥劑師
Pampers 來貨價幾多 食水深嗎
講完全正確, 呀崔化都唔敢咁講自己啦下話
我覺得IVY 仔最大既價值唔係佢識D 乜, 而係佢知自己唔識D 乜, 唔敢9 噏
基本賣價減5蚊
有冇含differin gel嘅暗瘡膏推介
呢方面澳門仲行得前過香港
有咩技術可言
請問點搵到你買藥?
有冇事後丸賣
有無Xanax賣

睇醫生都唔好你走黎問藥房仔?
當有人行入嚟話佢點唔舒服嘅時候,
你地係點判斷推薦咩藥俾顧客?
係咪真係覺得果隻藥好先推介,還是睇來貨利潤去推?

聽聞有d藥房會入到禁藥,係咪真㗎?
有無肥婆買減肥藥
見到人地問上水就想順便問下嗰邊啲藥會唔會都好似化妝品咁真假混 例如係比較多人行嘅龍x個啲 有時想買嘢但太多大陸人入唔到去
唔該巴打
保康絲24粒裝幾錢一盒? 起診所到買藥張單當唔當醫生紙?
尚德?
dexamethasone 呢個成份都夠做
8成唔係 藥劑師翻一至五 1到6點 你想見佢都難
5皮一個月 屌唔屌
無 好多唔會咁博 好危險 最多係咳水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞