做左6年藥房 你問我答

523 回覆
241 Like 66 Dislike
唔怪得知成日渴睡,係咪停一排就無事?不安
唔係 係超市食水深 有正貨logo藥房係唔可以賣水貨 水貨同行貨分別如下
行貨等於有香港經銷商 產品有問題經銷商會負責 要攞經銷權要錢或分紅 所以會貴小小
水貨就係人地係外國 總之其他地區入翻泥 都係堅既 但出事無人負責
如果唔係長期病 例如血壓藥個類 可以食一排停一兩日先再食 無乜事唔好食太重 其實香港人好多已經對最基本既感冒成份有抗藥性
揾間有藥劑師既藥房 配藥室入面有藥性既shampoo 呢d可以防脫髮但唔可以生髮
見到d靚既女仔買事後丸會唔會ff 佢比人中出個樣
當然有 即刻望下條腿 如果後生仔就大大聲話要醫生紙
咪撚鳩up啦 最憎你呢d藥房佬識少少就亂up
知唔知咩叫抗藥性?
NEOZEP forte=paracetamol, chlorpheniramine, phenylephrine
關抗藥性咩事?
仲有唔係neozep=眼訓
當中嘅chlorpheniramine 先係眼訓嘅原因
1st gen antihistamine大部分都會有drowsiness
loratadine呢隻就係2nd gen 想唔眼訓就呢隻 機師專用
cetirizine有人眼訓亦有人唔會 gene dependence
好心你講下indication dosage咪算
咪成日知d唔知d就鳩up得唔得
事後丸洗唔洗打眼色先買到
原理既野小弟無讀過真係唔識 淨係知為數不少既客都話幸福食得多食左十幾年 無效 想轉藥 我想表達既係咁既意思 如果用詞有錯 謝指教
真心唔明點解明明係賣藥 尤其Rx藥房都可以唔使學歷都做得 至少讀個關於藥嘅短課程都要掛
咁重要嘅野都可以比個乜都唔識嘅人去counselling patients
唔洗 你個樣咪咁放蛇feel就得 例如問 有無d事後避孕?係幾小時內食? 要表現自己唔識
試過有人拎張處方藥相指明話要呢隻 之後我同事直接拎就比人捉到 條友咩背包入面錄左音
無辦法 無人肯入行 試問一個大學生點肯做
我都係藥劑師同大佬教我先識 似師徒制
藥房係咪同大型連鎖店來貨一樣? 點解可以平咁多,我買一罐奶粉可以平253
理論上真係唔識 讀到藥劑已經好勁 真心佩服
應該揾到食喎ching
正常係一樣 反而超市有d水貨 你話差一百幾十就都正常 但253真係離譜 不過大把有錢人信超市多過藥房 大把人上吊 fatfat
唔該哂師兄,同埋我打錯左,貴53蚊一罐。
萬寧298,藥房245,不過我都覺得好誇張。
點解藥房多數有養貓?
買處方藥你地會唔會叫個客比醫生紙 定直接就咁賣
其實通常都直接
同埋對客都好d 因爲d處方藥唔賣 你地要睇醫生 好貴 醫生賺既係診金

如果stilnox果d呢
其實係咪係藥房就有事後丸
同行 做邨房定街房?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞