做左6年藥房 你問我答

523 回覆
241 Like 66 Dislike
係衛生署監管力度不足,基本不會點check,除非有重大事故,好似前果期話antibiotic resistance問題好嚴重,就會捉得好嚴。所以依家係藥房都好難買到antibiotics
Stilnox唔識基本都唔賣啦,DD類
NEOZPE
係咪禁藥?點解賣既店都要放係倉唔拎得出黎擺賣?
係 處方藥 要擺係配藥室鎖住 以前唔比處方藥賣廣告 依家放寬左
正常要買就要比醫生證明?
點解係處方藥,有乜副作用
點解要處方 因為自己判斷泥食 食錯好大件事 食得重 會渴睡 暈 手震 所以醫生負責呢樣野 同時 咁樣醫生先會有生意

其實你可以上Drug office 個website 去查下邊隻藥係處方藥,就咁打個名就查到,唔識就唔好9up,叫人去問醫生藥劑師好過你講錯唒,完全唔知點解香港咁先進既城市可以比啲連ive dispensing 都無讀既人係community pharmacy 賣藥比人
有水有行
水咪平
有阿化係度 無人叫你問櫃頭唔問阿化
巴打你做舊式藥房?仲有炮金分咁好
有無必利勁?點樣可以買到?
點解十間有九間要醫生紙既藥都咁大膽無紙照賣?
最常見係問,你買開都有醫生紙?有呀?....咁就賣左
係咪捉得太鬆?

利申:成日幫屋企人買
係衛生署監管力度不足,基本不會點check,除非有重大事故,好似前果期話antibiotic resistance問題好嚴重,就會捉得好嚴。所以依家係藥房都好難買到antibiotics

其實為左賺錢姐,唔好將犯法既責任推哂比政府唔去查,依啲藥房係香港行唔到醫藥分家既其中一個原因,咁樣犯法仲點有市民信任?
Cms放蛇咁明顯 好難會中招
老實乖仔可以做成世

但街鋪十間九間都係請外表突出mk

真係未遇過正常人
其實做舊式藥房仲好,有月俑、雙糧,炮金,做得耐有分紅,邨房仲有利是收 年年收6-7000利是 但遲早領匯加租都係無得做
做過三年幾,白紙入行
而家基本月薪50000,年尾岀左12000俾我,乜西藥都唔識!
我去藥房買藥品,
d藥房仔好中意推介你買另一款不知名牌子,
係咩原因。
利潤較高係事實 不過都有道理
例如 最常見就係感冒藥 其實大L把藥勁過必理x
不過你地淨係識廣告野 一對成份就見隻多隻重
題外話 賣得廣告既都貴 轉嫁消費者身上

做刀手場
你係傳統藥房定依定新式個d 有化妝品護膚品賣個d?
我想知點解上水個邊藥房賣嘅藥妝可以平咁多
係咪好多假野
幫果位巴打答,上水係有假面膜,假化妝品
係間間都賣定點
有冇邊間穩陣d
次次經開個邊都覺得好大誘惑
大把b貨
咁就唔清楚,因為我做傳統藥房,老實講,你問我地班藥房仔都唔識點分邊d化妝品真邊樣假,因為呢類產品係藥房算新興,如果必要推介一間我覺得漢城會較信得過..新康街果邊既就自求多福
做藥房十個有9個都係白紙入行,唔識就問頭櫃或阿化,但我只會問阿化...
捉老鼠 老鼠會偷食中藥
商場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞