做左6年藥房 你問我答

523 回覆
241 Like 66 Dislike
係 大濕有時仲好 不過香港人鐘意乜都正廠
香港批發商
橙樹化痰素係咪補品
9成香港人都認為藥房的野(家品、藥品)咁平,好多都假野,連鎖店就係食住的人既思想,賣到貴一貴。老老實實,今時今日已經好少人賣假野了,個代價太大勒。而且太容易被人投訴到政府部門。
最後都係個句,如果物品爭個一蚊幾毫,卑人賺啦。
仲有大把假野
萬寧個D連鎖店係超級貴, 但唔洗諗有無假
而周街藥房都假, 點買呀, 話之你平一半啦
已經唔係樹大有枯枝既程度...係好多都賣假貨
行外人鬼知邊間正氣咩
如果可以sure藥房賣既係真野, 同萬寧一樣價我都會幫襯藥房, 認真
你有無去開藥房, 真係好多假 好彩係網上睇過點分真假
去左好多間就放棄啦, 去連鎖店買算

就係有你呢類人 大濕野、水貨就當假野,自己白痴 無錯我無去開既藥房,因為我開藥房呀傻仔
仲有:好多水貨野係仲好過所謂既香港行貨,有的水貨係直接牌子既原產國入貨黎賣,反而有的行貨係第三國家出產,質量差好遠。
有,拎返支藥膏去配
樓主有少少野想問
方唔方便add tg
https://t.me/fatshing369

算係有d技術既工種

地盤佬話自己技術工種我認同
藥房佬?
以為自己藥劑師?
牛黃解毒片同銀翹解毒片有咩分別?

有時熱氣牙肉腫會食下,但都唔識分
樓主漏咗我
如果有可唔可以pm/tg你買藥
傷風感冒唔睇醫生自己去藥房執乜嘢藥最好最有效?
牛黃解毒片同銀翹解毒片有咩分別?

有時熱氣牙肉腫會食下,但都唔識分

兩個都係我遠房親戚
樓上有位巴打講得岩 就係質量問題
我自己對東南亞藥信心真係差d.
反而想問大廠藥 同東南亞細廠價錢差幾遠
同埋見過最差既質量差成點?
佢應該care啲藥質素,唔想食東南亞廠啲藥,大廠但東南亞製係冇問題嘅
其實有無話邊度製既藥比較有保證?
美國,英國,法國,德國,瑞士
Generic有好多香港同台灣
其實普通感冒藥的話問題不大

你地講緊既應該係指西藥?其實西藥可以係市面銷售既都係拿到註冊no.既,即係都係有水準同保障既。同一成份係藥黎講,就算唔同廠其實功效都係一樣。好多時係個客既心理因素影響更大。以偉哥為例:正廠同印度廠兩隻,我磨成粉卑你食,你根本分唔到邊隻打邊隻,兩隻都有料到。但如果成粒丸卑你,好多人就話:挑!印度個隻無料到既,渣野,我唔要!
大廠藥同細廠藥有的價錢可以差幾十倍。除非錢已經唔係考慮範圍內,咁你可以樣樣買正廠。
今時今日仍然用產地黎區分好壞,其實同大陸山區的村民第一次出城一樣 難聽的講,無見識。(唔止係藥,全部野都可以套用落去)
唔係
proscar會唔會易買到假藥
啲藥有效成份一樣
但唔代表配方同生產過程都一樣
係會有少少差別
所有我會盡量買歐盟國家或美國呢啲監管完善啲嘅地方
印度真係聽到都唔開胃
賣下藥收下錢 年尾又有雙糧花紅
邊有咁多假藥
假藥罰好重
佢應該care啲藥質素,唔想食東南亞廠啲藥,大廠但東南亞製係冇問題嘅
其實有無話邊度製既藥比較有保證?
美國,英國,法國,德國,瑞士
Generic有好多香港同台灣
其實普通感冒藥的話問題不大

你地講緊既應該係指西藥?其實西藥可以係市面銷售既都係拿到註冊no.既,即係都係有水準同保障既。同一成份係藥黎講,就算唔同廠其實功效都係一樣。好多時係個客既心理因素影響更大。以偉哥為例:正廠同印度廠兩隻,我磨成粉卑你食,你根本分唔到邊隻打邊隻,兩隻都有料到。但如果成粒丸卑你,好多人就話:挑!印度個隻無料到既,渣野,我唔要!
大廠藥同細廠藥有的價錢可以差幾十倍。除非錢已經唔係考慮範圍內,咁你可以樣樣買正廠。
今時今日仍然用產地黎區分好壞,其實同大陸山區的村民第一次出城一樣 難聽的講,無見識。(唔止係藥,全部野都可以套用落去)
啲藥有效成份一樣
但唔代表配方同生產過程都一樣
係會有少少差別
所有我會盡量買歐盟國家或美國呢啲監管完善啲嘅地方
印度真係聽到都唔開胃

歐洲美國依家唔係特別好jar。上次電視都有講美國個邊的廠點拿fda認證。的廠同大陸廠惡劣程度有過之而無不及
印度,藥房人應該無人會睇小佢。的西藥算好勁。唔好卑咖哩個朵厄左。外掛國家
藥房賣果啲 奶樽尿片有冇假嘢?

我懷疑我係荃灣中過伏
藥房佬同普通sales有咩分別
諗緊買唔買副廠好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞