做左6年藥房 你問我答

523 回覆
241 Like 66 Dislike
以前讀書都唔明點解Patient education 係叫D人唔好自己走去買OTC drug
睇完呢個Post之後我終於明白
作為一個冇專業執照既人公然係呢度鳩Up 仲要Up錯都算
更甚既係犯緊法再放TG 出黎
好心樓豬你唔識都Google 下D Cap 137 & 138
你講番D 入貨事項呀雜貸個D 咪幾好
學咩人講藥
Drug name brand name調轉都算
連Drug class 都錯埋你斬仲好意思繼續教人買藥
好心你唔好害人啦 你要答之前一係Search 下一係問下阿化啦
以前讀書都唔明點解Patient education 係叫D人唔好自己走去買OTC drug
睇完呢個Post之後我終於明白
作為一個冇專業執照既人公然係呢度鳩Up 仲要Up錯都算
更甚既係犯緊法再放TG 出黎
好心樓豬你唔識都Google 下D Cap 137 & 138
你講番D 入貨事項呀雜貸個D 咪幾好
學咩人講藥
Drug name brand name調轉都算
連Drug class 都錯埋你仲好意思繼續教人買藥
好心你唔好害人啦 你要答之前一係Search 下一係問下阿化啦
見過d 師奶同個藥房仔講有咩病,要咩藥,十足十睇緊醫生咁

另外如果賣假既事後丸係咪都唔會吹得你漲
呢個post大把人都係咁喇
當藥房仔=藥物專家
題外話有感而發
其實喺香港讀pharmacy都幾慘,收又收得高
讀完出黎就業又冇承接
早排睇報紙專訪,有個中學師弟讀完出黎成年都搵唔返藥劑師正職,要走去in ive仔都做得嘅配藥員
事後丸個名係咩?
同問事後丸點買
咪on9
成鬼日都返大濕
你地係咪唔會睇醫生
大陸仔我屌你老母
成日生石頭瘡有無咩藥用黎搽有好介紹 ?
點解買野既時候明明件貨就寫30蚊,但係個店員會主動減價減到去20左右。
我都想知有邊個私家醫生會寫醫生紙
其他係部分銷售手法,就以我做弋間為例,大濕奶粉成本135,賣175。但標出黎個價係238。到時候有人揾弋陣,推下佢啲功用再減下價,咁就有錢賺 另外都可以比啲代購客知道有大量水位去吸引佢地買
傻的嗎 藥房d洗頭水先係行貨 飄柔有p and g正貨iogo
中成藥係多假
事前避孕丸點買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞