做左6年藥房 你問我答

523 回覆
241 Like 66 Dislike
行內人話上水多數真假野一齊賣
感謝介紹多個新工種俾低學歷撚做

最衰毒撚把口唔得做唔到sale
睇人 有d乜都唔做睇報紙 有d幫手收錢
唔好意思 tg唔覆了 免得害人
有錢你可以睇醫生 就算巴打你有都唔代表公公婆婆有
咁又慘左d
冇錢都唔可以睇你啦 垃圾藥房仔 書都未讀過教人亂食藥
未睇過 做咁耐 除非自己唔知咩病
證明個樣野水份高
幾有趣
e生lmfl
如果去藥房買頭痛藥,買邊隻好?
我都淨係幫襯kfc對面個間
巴打, 可唔可以搵你買藥
我都無諗過一做就唔想轉
頭痛藥勁就ibuprofu
次次藥房post就一堆白痴入黎問:咩咩藥幾錢,咩咩奶粉幾錢,咩洗頭水幾錢。屌你老母散丸一粒返黎一兩毫子,我係唔係要一兩毫賣卑你?問埋呢的無營養既問題。
買野你覺得價錢係你個心目中既合理價埋買囉,係要隔撚到渣咁。瓜子一粒幾毫子返,你去藥房買呀,蛇仔一盒百零,你去買呀,卑人屌撚死你呀。
原諒我咁撚燥,相信好多村房師兄每日仲燥
樓主真係好有耐心答問題 溝死女啦
你嗰間賣優思明幾錢?
平嘅搵你買得唔得
最撚多假,大陸人先會去
你嗰間賣優思明幾錢?
平嘅搵你買得唔得

單眼佬:一百蚊,不過未有貨wo。
為左慳個幾蚊,又搭車又盛。索性唔好食啦,慳得仲多呀。
卑少少人賺啦,當我求下你地勒
如果去藥房買頭痛藥,買邊隻好?
頭痛藥勁就ibuprofu

ibuprofen呀
同其實有好多research 講NSAIDs同 Panadol 既止痛功效係差唔多
但Non selective NSAIDs會有啲GI side effect 例如胃痛咁 普通頭痛食左Panadol先啦
見過d 師奶同個藥房仔講有咩病,要咩藥,十足十睇緊醫生咁

另外如果賣假既事後丸係咪都唔會吹得你漲
呢個post大把人都係咁喇
當藥房仔=藥物專家
有錢你可以睇醫生 就算巴打你有都唔代表公公婆婆有
冇錢都唔可以睇你啦 垃圾藥房仔 書都未讀過教人亂食藥

都係果句,無錢去排政府門診仲好,打電話去預約好方便姐
其實呀化唔係到/唔做野係唔想犯法被人拉
就會有人話 ‘呀化可以改變藥房做法,唔做衰野’
但其實你唔係老闆,你冇權話做啲咩唔做啲咩,你唔做大把人做。其次,賣藥係藥房其中一個主要收入,係冇醫藥分家下,根本配藥嘅人好少,只會令藥房執笠,更多藥劑師失業。
所以我覺得係冇醫藥分家係導致藥房成日俾人話違規賣藥嘅主要原因,而唔係你做得多衰野,冇人支持你醫藥分家

真係分左家,相信的野會更貴(睇醫生一筆、買藥一筆,阿化大聲左,又要加人工)最後所有野轉嫁消費者。最終都係益左商家,傷害左市民(我係老闆都咁話)
其實呀化唔係到/唔做野係唔想犯法被人拉
就會有人話 ‘呀化可以改變藥房做法,唔做衰野’
但其實你唔係老闆,你冇權話做啲咩唔做啲咩,你唔做大把人做。其次,賣藥係藥房其中一個主要收入,係冇醫藥分家下,根本配藥嘅人好少,只會令藥房執笠,更多藥劑師失業。
所以我覺得係冇醫藥分家係導致藥房成日俾人話違規賣藥嘅主要原因,而唔係你做得多衰野,冇人支持你醫藥分家

真係分左家,相信的野會更貴(睇醫生一筆、買藥一筆,阿化大聲左,又要加人工)最後所有野轉嫁消費者。最終都係益左商家,傷害左市民(我係老闆都咁話)

所以外國搞醫藥分家既時候會要埋全民醫保,政府自己應該攞返責任去做而唔係做依家既自願醫保
我相信有競爭先會對市民更好,而唔係依家比醫生玩哂咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞