做左6年藥房 你問我答

523 回覆
241 Like 66 Dislike
如果去藥房買藥 散丸為例根本無辦法知佢係咩產地 聽過藥房入埋d泰國 印度藥
好似generic 藥咁 買actavis 果類會唔會穩陣d.
散丸唔會 因為本身已經好平 唔需要搵假野俾你
但好多gen藥都係東南亞造係真
但佢應該係驚食到假藥 正廠係東南亞做唔算假藥嘛
無架 平得幾蚊 奶粉平身真係睇幾蚊
樹大有枯枝 我諗大部份唔會亂泥 調包
但有d為左賺多少少唔出奇
佢應該care啲藥質素,唔想食東南亞廠啲藥,大廠但東南亞製係冇問題嘅
yes bro 為左每粒賺多幾毫 唔會有人做
有無減肥藥?
9成香港人都認為藥房的野(家品、藥品)咁平,好多都假野,連鎖店就係食住的人既思想,賣到貴一貴。老老實實,今時今日已經好少人賣假野了,個代價太大勒。而且太容易被人投訴到政府部門。
最後都係個句,如果物品爭個一蚊幾毫,卑人賺啦。
仲有大把假野
萬寧個D連鎖店係超級貴, 但唔洗諗有無假
而周街藥房都假, 點買呀, 話之你平一半啦
已經唔係樹大有枯枝既程度...係好多都賣假貨
行外人鬼知邊間正氣咩
如果可以sure藥房賣既係真野, 同萬寧一樣價我都會幫襯藥房, 認真
你有無去開藥房, 真係好多假 好彩係網上睇過點分真假
去左好多間就放棄啦, 去連鎖店買算
藥房假都係中成藥 唔係雜品呀傻仔 大大個正貨logo代表行貨 買左水貨仲以為自己好醒 同埋呃都係呃大陸人
樓主漏左我😭😭
其實有無話邊度製既藥比較有保證?
過年計埋炮金俾左我12萬,其實我覺得我可以拎更多,始終老細之下就係我,乜野狗屎垃圾都我做,不過我係唔識西藥。
美國,英國,法國,德國,瑞士
Generic有好多香港同台灣
其實普通感冒藥的話問題不大
社區藥房唔會點假啦藥,化妝品果d可能有
奶粉就假應該無乜可能啦呢個年袋,除非水貨奶粉
多假貨通常上水、旺角、尖沙咀果堆做旅客、代購生意的,假貨應該都彩妝雜品類多,藥好少假既應該
我藥房有囉
中成藥大濕野你又唔可以話佢假既,最多話佢雜牌姐,都有好多大濕野翻單架,有左商品說明條例賣大濕都難左好多
依家賣30蚊 15粒裝
搵開業多年嘅屋邨藥房就可以了
我個區無見有假 黃道益就有見過
炮金咁多 巴打一定一腳踢 少靚仔
唔識西藥都有呢個數真係唔錯
無錯 社區藥房係植根 唔會亂泥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞