做左6年藥房 你問我答

523 回覆
241 Like 66 Dislike
Q1.藥房利潤高唔高?
我覺得正常 日用品毛利好低 好少過到15%
未計純利
藥品較高 普遍20%起步 無上限 睇個老細有幾狼
油尖旺出名狼死 聽過幾倍利潤賣d參 d蝗覺得貴就靚
但高利潤藥品不包括你聽過既牌子 愈出名既牌子 來貨價愈貴 相信每一行業都係 姐係幸X 黃道x 之類 專業d就係 輝瑞 gsk msd

Q2.人工點
覺得唔錯 自問讀書少 無入U 唔好講以前 依家入行13000 每年穩定加1000 升職另計 依家23000
呢行頂薪應該30000

Q3.最憎咩客
個人最憎:
1. 嘩!又貴左2蚊?之前買無咁貴架喎!
我就會講上年樓價幾多今年幾多? 同埋我唔係老細 你同我講無用
2.第二到賣平1蚊喎 你咁做生意架
中環同深水埗點比?
3.講價 個人覺得小小無問題 但不要過份 又唔見你去超市講價?所以香港人記住 士多 攤擋呢d問化漸漸沒落 唔單止大集團壟斷造成 你地都有份

Q4.藥房做既好同唔好
好就係唔辛苦 搬野只係短時間 長時間係收錢
穩定 基本上老實乖仔可以做成世
算係有d技術既工種

唔好就工時長 一般12小時 較悶 同事年紀大 少新血
難溝女 除左買m巾 無乜後生女泥
鼻敏感邊隻藥最好?
你做邊區
我去藥房買藥品,
d藥房仔好中意推介你買另一款不知名牌子,
係咩原因。
泥你老母
唔洗睇牌子 認住成份 Loratadine 同 cetirizine
前面係治敏速既成份 後面係佳力天成份
我都有鼻敏感 如果有牌子就35蚊10粒 雜廠就15蚊
自己諗
紫線勿相認
我都係 成日都係 話好啲
明知佢為咗散貨先咁講 我最尾都會買

我估嗰啲成本低好多 售出價開得高又會令你有種錯覺係有料 所以佢地賺多啲
點解有時唔要盒會平幾蚊?
一般12小時

返6 日??
一個月幾多日假??

7 ? 8 ? 9 ?
利潤較高係事實 不過都有道理
例如 最常見就係感冒藥 其實大L把藥勁過必理x
不過你地淨係識廣告野 一對成份就見边隻多边隻重
題外話 賣得廣告既都貴 轉嫁消費者身上
因為你老母左右唔識分
我個間年年加1000 上左兩級 可以會有頂薪 但目前為止我都仲加緊
買處方藥你地會唔會叫個客比醫生紙 定直接就咁賣
廠做優惠 我地唔會賺多d 少d
依家偉哥都過時 愈出愈平 犀利士都多人買
唔出名個d費時講
硬係好似D人要個酒樽裝返D雜牌酒入去咁
但知唔知原因係咩?
如果盒靚有閃字,粒凸,鐳射特別效果可能都話收返再包裝慳到成本
但個盒好普通
要搵人收返,再摺返-->包裝個成本唔係仲貴咩
有時見到藥房員工好賣力,係咪有個人佣金
其實通常都直接
同埋對客都好d 因爲d處方藥唔賣 你地要睇醫生 好貴 醫生賺既係診金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞