做左6年藥房 你問我答

523 回覆
241 Like 66 Dislike
你俾人連屌幾個post
都仲係泥泥泥

ranitidine係比較新同好 原廠先貴 一盒20粒13x
副廠就同你買既差唔多 散裝就1毫子一粒 配散最平
只係無咁盒 就算差d都有原廠7,8成
好係邊?
其實以我所知ranitidine 同famotidine兩種無話邊種好既,但反而cimetidine 雖然都係H2 antagonist,但就較舊式,較前兩種多副作用,一般食就無所謂,但長期食就選擇返前兩種。而且聽阿化講cimetidine抑制胃酸能力都無前兩者好
有錯請其他阿化指正,大大力屌,純粹想學野

Cimetidine係多啲side effects 例如anti-androgenic effect 有機會有gynaecomastia
胃酸抑制能力應該差唔多
感謝阿化
犀利士 幾錢左右?
買偉哥 大力仔洗唔洗醫生紙
邊隻海狗丸比較好?
曾紹雄買廣告果隻神盾海狗,200幾,想平就馬百良
你個名
利申:街房化lm

香港無醫藥分家 個個畢業衝去HA/私家醫院同DH,入唔到就坐街房(萬寧屈臣少數), 無單, 無野做先會成日唔起房到,起到又阻住老闆賣水賣poison, 所以通常都會出去秘撈 (街房無pt升,無bonus,無前途) . 阿化出左去市民一入去買藥咪對住班ive都未讀過既頭櫃做'藥物專家' 其實我地好慘, 讀完4年書+實習 日日淨坐 . 我地個個都想著白袍做番我地既專業 可惜醫學霸權 醫生同時可以開藥+配藥. 我地藥房無醫生紙 唯有賣水賣poison維持 有正當生意我地點樣都想做 希望市民支持醫藥分家啦
我之前做果間藥係有佣抽 應該係間間唔同
做咗2個星期冇做 利申冇記性 記唔倒價錢
btw你今個月炮金加加埋埋應該有40k-50k
樓主想你幫手買隻藥
補充 接受唔倒太長時間工作 真係訓醒返工 放工就訓
我好彩,搵到間跟出面人工,但返10個鐘
聽講阿化無之前咁好搵 讀咁多書
識咁多野 呢幾年都好大競爭
btw 係藥房買藥點可以減低俾人水既機會
同樣做藥房,I know that feel bro
見過賣 drugs....成日有老銅出出入入
爸打有冇telegram ar
13-14年 平均50k人工, 而家35k左右 , 因為近幾年好多香港畢業搵唔到工 賤價同老闆deal 我入職至而家都因為佢地拉低左1萬紋人工

你買藥前最好就知道隻藥既generic name(藥名), e.g. chlorpheniramine, 問佢要呢隻成份,佢就通常比返果隻比你(配散丸) 你如果要brand name(商品名), e.g. Piriton, 佢無既話就會介紹另一隻比你 到時可能會比隻雜牌子你
食開q仔25mg訓教, 其他訓教藥無隻work
利申:內行人士
只要唔係大牌子,例如:必乂痛,幸乂,其他都有力過大牌
阿化之所以冇之前咁好揾,我諗都係因為多fresh grad比人壓人工,啲人中意揾新仔壓人工,例如:老手有5到10年經驗 一個月可能35000,但新仔冇經驗可能19000起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞