做左6年藥房 你問我答

523 回覆
241 Like 66 Dislike
早幾日係藥房買physiogel lotion 標就約360蚊 但唔要盒可以平10蚊 到底佢咁做係有咩用?我會唔會買左啲假野
有無d抗抑鬱藥係唔使醫生紙?
巴打知唔知Nizoral shampoo 正常藥房幾錢?今日問左間話$200

我之前間藥房淨係賣左支台灣既 舒服洗頭水比我 ($170)話同nizoral同成份
但我今日醫生叫我買番nizoral 想問其實分別大嗎?
正路分別唔大

Nizoral係原廠大牌子,當然會賣得貴,藥房一般賣$199

但你其實搵返同樣成份嘅替代品就得,即係ketoconazole 2%,其他廠會平d
有冇放迷姦藥比人偷偷買
唔該巴打
我仲想問下呢 我頭先拎張醫生紙cap圖去買nizoral
我叫佢開番張單比我啦 佢話要我比張醫生紙佢先肯寫nizoral落張單度
我想問就咁show比佢得唔得?
因為我張醫生紙寫哂我身份證成個號碼同出生日期加全名 我冇可能比佢架喎
如果你係想用嚟claim保險,而要返張俗稱「手寫單」嘅話,最正真係要收返你張醫生紙正本先可以出手寫單。因為驚你無限次用同一限醫生紙claim錢

但現實咁睇,有藥房係唔會睇你係咪claim保險,總之你要手寫單咪比囉,最好你返嚟買多幾支添
我最後去左萬寧買佢冇收我張醫生紙
拎左萬寧張收據應該都claim 到?
可以用用一張醫生紙claim 幾次架?保險唔會發現?
我諗住最多每次配藥都問醫生拎prescription 咋 佢唔會唔比掛
要睇你保險公司捉得有幾嚴
最好真係每次都睇醫生拎醫生紙,然後去配藥開單
反正藥費有得claim,咁睇醫生嘅錢都有架啦
咁我今次試下claim 唔claim 到先唔該你呀巴打

其實你藥房開單係咪都係寫Nizoral shampoo 1 bottle 咁?
唔會寫埋我個名架可?

巴打識咁多野好犀利呀
正路係要寫埋你全名先會Claim到架

過獎啦 只係一個小毒毒藥劑師
頂 唔係掛
Pk la
萬寧果張冇寫點算
我頭先已經交左claim form
下次去屈臣配
頂 屈臣有?我依家係咪蝕左
好傷心呀咁貴
屈臣可以出手寫單 d資料會齊全d
Btw 中秋節快樂
下次去中秋節快樂
咁我聽日打唔打去aia cancel 左張claim from好🥺之後再去屈臣買過
你打去AIA問下張單無你名Claim唔Claim到先啦
好的唔該你先
巴打 我想問下 beprogel 同aerius 5mg 一般藥房賣開幾錢架?唔洗署方架可?
請問有無人知IMIGRAN TABLETS 50mg 英明格 gsk出應該幾錢一盒?,6粒裝? 非原廠又幾錢?thanks 🙇🏻‍♀️
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞