【連登 商業電台 光明頂 討論區(五)】

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
19真係毒
拋售美債等於攬炒
抽水抽足半集
最簡單莫不如即刻唔准用美帝CPU同Windows,AndroidApple啦屌!!!
冇美債打底,冥紙搵邊個信???

拋售美債等於攬炒

你驚美債冇人接???息升極有限數!!!
不食周粟 抵制美國貨
叫香港人証明自己愛國多d, 睇戲俾多25% 稅
鮑sir唔識經濟
同爛仔講合約精神
鮑sir讀歷史,冇計,點到即止
其實19都唔多識 讀英國文學出身
大陸拋美債,美元跌,人仔升

人仔升,出口成本上升,再加關稅,即係大陸貨同其他國家貨價錢拉近,對大陸不利。

反觀美帝出口飛機、大豆去大陸,雖然加關稅,但美元跌抵銷部份加幅,再加上飛機製造業門檻高,競爭相對低,大豆係大陸畜牧業必需品,又無其他國家有大量供應,所以變相成本上升。

咁樣,係咪大陸點都處於下風?
大陸拋美債,美元跌,人仔升

人仔升,出口成本上升,再加關稅,即係大陸貨同其他國家貨價錢拉近,對大陸不利。

反觀美帝出口飛機、大豆去大陸,雖然加關稅,但美元跌抵銷部份加幅,再加上飛機製造業門檻高,競爭相對低,大豆係大陸畜牧業必需品,又無其他國家有大量供應,所以變相成本上升。

咁樣,係咪大陸點都處於下風?

就算美金真係跌,冥紙都只會升得個一陣囉,你估全球投資者傻既咩!!!!
冇錯,依家人民幣既信譽係建基於大量持有美債,拋售美債會令投資者對人民幣失去信心,人仔會先升後跌,而且好大機會變廢紙
係蟈家新憲下,係咪連"國父孫中山"都唔講得??點解台灣唔立"蟈歌法"??

http://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1464215457023584&id=291606807617794&__tn__=%2AW-R
我話你知,中環中山史蹟徑d路牌全部已經拆晒

堅?

我住係中環,我留意佢拆左 pmq果個好耐, 早兩日特登再行一圈睇下,發現除左pmq之上,必列者士街舊街巿,基恩小學,百子里 果堆沿路既介紹牌都已拆晒了。

係蟈家新憲下,係咪連"國父孫中山"都唔講得??點解台灣唔立"蟈歌法"??

http://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1464215457023584&id=291606807617794&__tn__=%2AW-R

最可惜Cable冇原汁原味,跟番觀眾意思用《民瀆精神》!!!
好似話marking有個準則係愛國情懷
好似話marking有個準則係愛國情懷

即係為分要盡用支那民瀆DNA:識瀨識擦囉,哎!!!
我立志要助養村姑
霍小玉 十郎
乜唔係臭閪支那解手軍招待所咩
冇考生敢係考試作意淫野lor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞