【連登 商業電台 光明頂 討論區(五)】

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
其實捐3皮咪捐3皮lor, 建制派駛唔駛咁大反應
19幫撚著飯民
19幫撚著飯民

明兜啦!!!
政府仲同你講法律咩,佢到時咪話你「結束一黨專政」係違基本法,所以違誓詞lor
鮑sir幫手戴頭盔
鮑sir
鮑sir串19
白頭佬本身已經鬼到仆街
今集光明頂
户籍同國籍唔同wo

有線中國組

【中國高度依賴食物進口】
【美國大豆便宜 品質更遠勝國產】

內地《環球時報》提出,中國在貿易上的即時反制措施,是限制美國大豆入口,中國的底氣在那裡呢?

2017年中國總共入口了9000萬噸大豆,當中有3000萬噸來自美國。但首先要問,為何要入口美國大豆呢?答案是價錢,美國大豆的入口價,比國產的平了35%。

另外,內地業內人士指出,美國大豆質量完全可以KO國產大豆,可以製造很多副食品。

其實中國總體糧食市場高度依賴進口,過去十年不斷上升,去年的入口糧食依存度已超過兩成。

業內人士指出,內地糧食生產受制於水資源成本上漲、種子價格上升了一倍、人力和土地成本不斷上升。

有經濟學者指出,過去十年如果不是靠平價的入口糧食平衡市場,食品價格早已全面急升,通脹數字遠比官方公布的嚴重。

#中國反制措施
#美國大豆又平又好
#不進口唯有捱貴價國產
#有線中國組

https://www.facebook.com/cablechinadesk/videos/1671269276350885/
臨尾都要提翻十個condom
「你已經戴左十個安全套」

19臨尾反擊
臨尾都要抽鮑sir
唔明
仲少過之前6000

咪聽佢同成班政狗鳩吹大龍鳳啦!!!

一句到尾,狗政底賺大錢只因地價,一年365日,圍起不過10零蚊日乍乞兒!!!

你諗返過去一年淨係食飯都因為地價帶動俾多唔止$4000啦!!!

相比$500億同用公司報頭200萬稅慳十幾萬(咪又係旨在益班蝗!!),港豬肯醒未???
又廣告/飛機雜誌??熄機啦!!!
文青喎
點解冇人推post
睇見香港個景
咩詩意都冇🤷🏻‍♂️
港女 公屋 樓價 擠迫 ....
問你死未
仲有心機睇書都算離地
今晚個topic太離地,香港出名文化沙漠
所謂文壇,其實都係好多是非
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞