[凛冬即至] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (12)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
已落order 希望新年前到

冇shoe tree都著住先
EG?
我已經凍到大褸緊
大家對PYE shirts 有咩評價
我覺得唔值囉!
比我以這價錢,我會去AC
因為遲d有折 諗緊值唔值得買或睇

只係係ifc見過間舖
上半身着得夠暖就o
窮L唔捨得花錢造厚褲,一年都着唔到幾多日
我想請教下Barbour 係當外套還是當over coat大褸咁著會比較好?因為如果當大褸預入面再著西裝,件Barbour要預大一個碼。但我有次去睇Barbour, 店員話有件背心內裡可襯埋,凍就加唔凍拆得出來。如果當overcoat件褸咪會好大件?
睇你個人啦,我自己多數著響西裝外面
新買左對loake

成世仔都未買過貴鞋
想問下一開始要點保養?
打鞋頭鐵先如果係皮底
dainite 膠釘底定皮底? 皮底雨天唔著出街

買定 shoe tree、馬毛刷

如果皮底,買埋鮑魚刷,皮底鞋會黐好多沙石返屋企

btw, 幾錢? SOGO 食水好深
下,皮底鞋好乾淨wo
真心第一次聽
高端人士行o既地方少d 沙石
牛肉米堅離地的,當然就唔會汚糟啦!
今日終於的起心肝去R記整條Gurkha ,好想快d見到個成品
使唔使等個半月?
起碼要新年後先有得試
我都覺得皮底感覺反而乾淨d
踩到污糟野行多兩個圈又磨走左
膠底好易卡住d污糟野
我對danite底拎近就聞到怪味
我意思係第一次聽皮底會黐好多沙石

不過牛肉羹行步路都係踩地氈,佢啲鞋自然特別乾淨
係皮底,係咪打鞋頭鐵好d? 打的話有邊間推介?

鞋面重洗唔洗用特別鞋油/蠟擦擦先?

同埋巴打又咁勁估到係Sogo 買
so far 剩係見過 sogo 有 loake 現貨

一對 loake 1880 官方價都只係 230英鎊,但來到香港就貴一截

反而行過幾步賣o既 finsbury/barker/cheaney 就比較接近官方價

一般 calfskin 面唔洗點打理,用個馬毛刷掃下塵就得,如果唔覺意揩到有 scuff, 輕傷o既話用馬毛刷刷幾下就冇事

個人鐘意用 shoe cream + 圓頭刷, 要補色,只需要用圓頭刷上 shoe cream, 乾o左之後用馬毛刷刷幾下就搞掂,但就唔會有 mirror shine 效果
我日日番工行山咁wo
我個山高過你,好多沙石喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞