[凛冬即至] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (12)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
我對新鞋都係,vamp位啲皮薄到好似unlined咁
其實alden依家啲qc求其到咁,first同second似乎都冇乜分別
我諗應該名牌鞋係差唔多咁既價掛
下次唔好貪名牌啦
入哩個POST 大把野推介比你

最心痛是 入得太遲 有些心意 不可等某個日子
咁sofar我都覺得對鞋幾好睇既.....
就咁睇外表其實係睇唔出bv的....
bv最出名係格仔....但對鞋無格仔
我同佢哋前前後後差唔多deal咗成個月,加埋返廠。諗住比佢哋remedy完會冇野,點知一上腳都係一尻樣
見到有人中伏令我有番少少衝動寫野
幸災樂禍
邊有 幫你地避伏wo
買貴左者
Bv wallet同driving shoes都算ok既 dress shoes就
快d 啦我見到都肉痛
邊度可以入手factory second ?
同問
Subscript tsm 個list
走數可恥
係著9901
巴打眼利
我淨係認到個鞋底
岩岩開始睇西裝, 想問下
1. 係咪多數西褲都係用side adjusters, 唔做皮帶位?

2. 如果唔係着成套西裝, 只係恤衫西褲,係咪都係用吊帶會好過用皮帶?

眼見香港地真係無咩人用吊帶
AoM post過張相啫
鞋底個Dovetail太易認
1. Side adjusters可以話係玩classic menswear既西裝既常見detail之一, 靚仔方便之餘亦令腰間感覺輕啲。一般黎講柒頭皮先會用皮帶,除非你已經玩classic menswear玩到有咁上下level專登玩vintage皮帶look, 例子有bntailor個chad park

2. 好唔好係你自己決定,例如考慮下你鍾意邊隻look多啲同邊樣用落你感覺舒服啲。一般黎講大部分人(例別係唔識呢啲野既柒頭皮)會覺得吊帶showy、誇張。如工作環境偏保守,想保持低調就唔建議用。
齋吹唔寫有乜鬼用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞