[凛冬即至] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (12)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
fg 岩岩出嚟做野無budget , 都係諗住平平地買對meermin Oxford
T記有Barker同Cheaney,貴少少,好過你上網買錯唔岩呢⋯⋯
朋友結婚想訂套西裝(唔包皮鞋)
Budget $5000 巴打推薦係邊到買?
依個Budget應該買成品/訂做?
買成衣la
有冇推薦係邊間買??
新手咩都唔識,T記即係咩,有冇咩keywords 可以google
陸羽上面嗰間定價都唔平㗎喎

新加坡你指邊間?Y字頭?
對 Y字頭
至於陸羽七樓⋯ 咁耐都未上過
置地 Tassxxx
見你地講開日本鞋
黎緊五月去大阪,有咩日本嘅rtw 可以去睇下?
呢度講來講去都係個間。。。 suitsupply
佢嗰兩對rtw我淨係望咗眼,我就覺得起碼個last靚過車仔嘅,工就正常啦,值唔值就見仁見智啦,可能有人著佢個last特別好呢。

我自己覺得算係可以接受範圍之內啦,雖然我無興趣買
如果第一次就買meermin 要點樣簡碼
Fg poor jj 加唔到1k budget 去 t記
呢個就係問題啦,Meermin有幾隻Last,有兩隻特別窄同長,單用波鞋或街買皮鞋未必準,或者你試下講大概咩碼,睇呢度有無巴打會有同碼畀你試一試。

定係去Leather Hexxxx睇下Loake同Berwick?會多幾百咁
同車仔比價錢唔係好公平wo老闆
想買loafers casual 着,巴打覺得Berwick 如何?
以佢價位都叫交足貨,係個底硬左少少
硬但係唔襟磨
兩千幾蚊都預左

唔襟磨指鞋底?
多謝星宿巴打咁熱心解答我地新手問題

見到呢2個牌子嘅價位都上到22xx 或者再高D
想問下如果係meermin 嘅 oxford hiro last 嘅話應該係比其他last更加似街買皮鞋size?
搬咗
suit supply 包唔包改短??
可改,另外收錢
想買loafers casual 着,巴打覺得Berwick 如何?
以佢價位都叫交足貨,係個底硬左少少
硬但係唔襟磨
兩千幾蚊都預左

唔襟磨指鞋底?

再上一檔係咪 meermin?
其實一兩千蚊係無乜好選擇的,大家就不如算數,求其買對自己覺得舒服的鞋就算。
即係你話手上得兩舊水,但又想出街食凍蟹,咁可以點攪呢?
當情人節十一枝紅玫瑰都要千九
千零蚊對鞋仲有幾多選擇呢⋯⋯

利申:仲記得我第一次情人節買玫瑰係350蚊十一枝 果陣時G&G先400鎊
依家花同GG價幾錢?從來無買過,買完花只會被貓食左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞