[凛冬即至] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (12)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

個踭用線縫同釘打有咩分別
同埋咁岩見到玩門鞋道既鞋,各位點睇?
你等多兩年年都唔會有
360度welted同270度既分別囉,google有圖睇成品。
王師傅係咪踏入隨心就整階段
但兩對都係做270
咁咪無分別囉,用黎固定個皮姐都係。完工都係落釘上爭。
唔關事,whatsapp話你知點解。
Post下奇怪野:男裝鞋女著,而且岩著過我
另外資訊野:香港裁縫大行歷史,英文版,有一至四,應該大家有興趣會係一同四

Famous HK Tailors (Part One): the Cantonese – Tak Cheong, A Man Hing Cheong, Yee On Tai, Tailor Cheung, and Others
http://industrialhistoryhk.org/famous-hk-tailors-1-the-cantonese-tak-cheong-a-man-hing-cheong-yee-on-tai-tailor-cheung-and-others/

Famous HK Tailors (Part Four): the Shanghainese Tailors – Loa Hai Shing, H. Baromon, Ying Tai, Jimmy Chen, W.W. Chan, Ascot Chang and William Yu
http://industrialhistoryhk.org/famous-hk-tailors-4-the-shanghainese-tailors-loa-hai-shing-h-baromon-ying-tai-jimmy-chen-w-w-chan-ascot-chang-and-william-yu/
每個post都見倒你話買完鞋唔啱size之後俾女住
依家開始抓得準,開始幫佢買
不同地方的造鞋傳統有不同做法,連縫法同用乜釘都有分別。著上腳和眼看外表上沒有甚麼分別,最大分別是重量,用金屬釘比線縫或木釘重很多。
造法上打金屬釘是做最少功夫的。
其實著上腳連重量既分別都幾乎無
係拎上手先覺得有分別
每個人觸覺的靈敏度都有不同,有D人會感覺到分別。我自己就無乜所謂。
另外用釘過海關會響機的機會大一D囉
鞋頭鐵都響架啦,算吧啦
試過比機場啲保安除我對鞋落黎研究舊鐵 以為好似kingsman有刀片
......
都係唔好諗咁多
急問
新 loafer 落地 腳眼對落刮腳損左
D血落左對 loafer 乾左 應該點清理 ?
同點做可以令佢下次著唔刮
開始潮濕了...
用濕布抹咗佢。
對鞋乜色,乜皮又唔講,叫人點幫你呀?
點樣唔損?貼膠布囉
皮帶你地會係邊度買?

同埋想問下用邊種皮帶扣好(針扣定板扣)?

死火,對鞋著左兩個月多d,鞋頭已經又龜裂又爆皮,有少少甩色。想話自己補d鞋油,隻色又咁鬼獨特,鳩擦又驚整壞對鞋。想問要點救?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞