[凛冬即至] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (12)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
敢搵包頭既6千應該得,但呢個價都買到部份ringjacket
幾千到一萬頭有無
你話熟門熟唔、整下西裝都算啦。

大部分香港人coat就只會整一到兩件,再者coat maker同整衫褲又係另一批人黎,香港coat maker本身就唔多。

唔係搵命博下化?
新年大牌子每年都會有overcoat減價,有D都唔錯的,可以去看看。
其實造功上,overcoat所需的技術和做jacket係無乜分別的,反而最主要的問題是香港的師傅拿捏唔到個cutting的神髓,成日造到件衫望落怪怪地咁。
今日好凍
我都係講下啫,唔敢博
對野我打左電話三藩市間Alden store度問,跟住寄咗過去比佢哋inspect 。最尾佢哋幫我寄咗返廠做restoration。
免費維修?
係,因為個shop manager 都唔知咩事
下次有啲想入返對Allen Edmonds 嘅Cordovan longwing
我有對Macneil
好好著
琴日去買馬毛刷果陣,順便睇埋對longwing實物。覺得幾靚。
AE既鞋on sale 時好抵買
巴打都係美帝jj ? 同埋佢有factory 2nd,不過平得果$100
唔係
但我會網購

factory 2nd 平咁少咁唔吸引
加埋sales tax都差唔多$600 啲sales tax 好尻重
Aldenshop of SF唔係收黐線運費咩?定你在SF?
加洲巴打喎

老實講呢個價一定唔會買AE

我早幾年買係唔洗4舊水美仔, 因為on sale
我係西雅圖 。對野我半年前係SF買,基本上都冇乜點著過。因為落雨落撚到痴線。係前兩個星期拎靠返出黎著,先知對鞋(左腳)啲皮出事。跟住咪send email去問囉,跟住佢就比咗個prepaid ship label 我,叫我ship比佢inspect。
我07年特價時買對Alden牛皮都唔使兩百美金
咁撚平
身在美國就有呢樣好
唉!唔好提我以前的好日子。
雖然人工低D,但D野平好多!
屌!係呀!我聖誕節係NYC間alden shop 買左對on sale indie boots $300!跟住返到屋企先知對野有條好撚大嘅scratch 。拎咗返去諗住換,點知對野係last 一對 ,最後都係退左。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞