[凛冬即至] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (12)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
你約咗suitaccess?
好明顯佢結構唔係指double vents啦
Lapel個孤形wo? Mezzaluna應該要包埋下擺⋯
以我眼見及親身經驗,多數都係cut得太貼
我覺得Laun-dry巴打想表達lapel至下擺呈現半月形啫,可能我get錯,等佢確認啦
見前幾個 post 有人試過好似幾 decent, 又唔算太貴

本身諗住廢事開名

基本上我講個弧形係指佢網頁自稱既 half moon shape , 我諗其實我係想講 lapel roll

講得唔好 sorry
我話驚唔formal因為好似ig見親呢d款都係d stylish 打扮, 正式suit唔多覺有. 不過亦可能扣完鈕望落無乜分別 所以我唔覺

新手乜都唔識 多謝指教先
其實又唔多關事既,最少你響香港就算你做瑞銀都唔會有人拎呢樣野照你肺。你唔理件我overcoat的話你可以參考下Mezzaluna shape做3 piece既效果係點,自己睇圖啦。

]
掃咗三條belt
其實好似用呢張好d不過呢張無扣鈕
睇左咁多post我已經知一定係 “自己舖頭整” or “出trip順便整 見你問開幾萬蚊倒 ” 點會犯d咁低級既錯
全中
其實Mezzaluna既美感係咪在於兩邊彎落去 去到鈕位將kiss未kiss既感覺

生命中唯一的偶遇 卻是觸不到的風景

扣左鈕就無晒詩意
唔夠訓亂講灣 大家唔洗理我
開咗名唔好意思

其實佢地個style無話唔適合造3pc嘅,最緊要係揀啱料啫。睇佢地個house cut適唔適合你著更加重要,所以決定落單之前最好搵件製成品試上身。
我都驚驚地 多謝提點
請問綠色會唔會好難襯suit (navy/grey)?

今個冬天發現鞋頭成日都咁樣裂
想問下係上wax時做錯左d咩
準備好砍掉重練!
落太多水同太大力?
好襯情人節個mood
卒完頭幾日冇事 之後就慢慢裂出黎
邊方面的結構?
蠟太厚,同太濕。
每層要好薄咁啐,層與層之間要比佢透氣,等D水氣揮發。
砍掉重練好痛

啡蠟定透明蠟?
技術係經驗的累積
砍多幾次就慣架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞