[凛冬即至] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (12)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

2個月前係英國睇中左呢對鞋, 但當時無買到(後悔 )
我前幾日返去睇, 已經無左呢對鞋...都唔知咩牌子...
有冇人知係邊到可以搵到類似既style
d 皮都幾硬...係要著軟d既....
舊年係UK買左對Russell & Bromley 都幾好著...
好Classic又好睇...呢個牌子係咪唔出名?
cap toe blucher 大把....個個牌子都有
其實點解會有三巨頭呢個名? 雖然知你講緊乜
之前上網睇到 可能係條友吹出來 我又以為係咁叫
唔好太執著排名,各有所長的。當然價錢會有分別、目標客群亦有唔同,但買鞋最緊要既係個楦岩腳,個楦唔岩再細既工都無用。

再者我並唔覺得rtw做排名有咩意義,結構是一樣的,都係機車goodyear,分別就係皮料既質素(利用率)、出品良率同做工水平,呢d野基本上就係你俾咩錢就拎咩貨,但每個廠都有佢失準既時期同可能性。

你練好你對眼,好過你背排名啦
因為早排見trickers 有折 同loake 差唔多 個款又ok 諗緊買唔買好 不過你講得啱 再重要都係睇對鞋質素而唔係牌子本身

Btw 想請問咁多位高手 係咪藍色嗰件係canvassed 灰色係fussed 之前唔識野嗰時買落
唔係,同Clarks個d High Street Low Brand咁囉,幾好著既
咁都唔可以話無用嘅,好似JL, EG咁,你知他們無論皮面,車工和皮底在RTW來說的是高班D。不過都正如牛肉鬆話齋,個價錢基本上已反映質素水平。
想問下點解eg既shell要賣咁貴
Cj alden都係機縫 shell出廠時已經cut好最靚部位
咁比多左既錢去左邊?

Vass mto全手縫應該仲平幾千
除非你可以做到年更甚至月更,咁都可能有d用。

不同時期唔同牌子各自都出過問題,好似g&g2014剛轉廠時水準大跌、skyfall剛上映後cj大熱產能跟唔上qc極度差果期、AS俾人屌以至handgrade不能再做rtw果期、JL換museum calf supply 皮質大跌果期、eg換膠last sizing 大亂果期⋯⋯etc 全部都係幾年內發生。

排名根本不能反映當時情況或任何突發災情,亦無人知唔同鋪既貨到底係咩時期入,分分鐘聽完一輪故仔終於諗住落手果下,就買左對問題貨。

如果自己心入面無一個標準或一把尺,睇任何排名同過期review都可以係好危險既事。
原料只係佔產品價值好小既一部分,仲有個廠點處理、點整等等好多考慮因素,去構成成對鞋價值。

舉個例,同一塊Loro,suit supply同Liverano整出黎既野都唔同啦,價值亦都唔同。俾舊頂級魚生你,你又握唔握到小野工郎水平既壽司?

Finishing、皮料利用率、楦型適腳性、美觀性、品牌知名度、歷史等等,全部都係構成對鞋價值既元素。手縫與否只係同結構、耐用度、工藝價值有關,並不反映對鞋既全部。

正如我都鍾意全手縫,但我會響bespoke再追求手縫,點解呢?因為手縫如果做我靚,可以比機做更細膩好多倍,對我黎講做得細膩、工整、做到機器做唔到既野既手縫先有佢既價值,而並非純粹因爲結構、耐用。

所以我唔買vass就係咁解,因為我知呢個價錢佢俾得全手縫你,就一定會有其他野miss out左。
小野二郎

想問一下 唔知點解鞋頭有個位 點整都係啞色 有無ching知點解

我試過用renomat成對砍掉重上油,都係同一個位會啞色
係Houses條友吹。
2000 budget
有咩皮鞋牌子比較好
clarks, red wing, zara, h&m
Uniqlo muji balano
我見c&j都係4000有交易
2000就得返呢啲
你都要揀幾個牌子出黎討論先答到你
咁都懶推介你clarks
goodyear / blake rapid construction 就話可以近乎無限復活o者

blake construction 每次 resole 都對唔返窿, 頂多咪三兩次 resole 就收皮
clarks gore-tex 抗水性得唔得? 想雨季入返對看門口
你一對鞋我當你俾盡兩年resole一次,blake都捱到六七年呀。 你估你真係成日要resole咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞