[凛冬即至] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (12)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
因為普通RTW的西褲99.99%都係用皮帶的,所以side adjusters就變相成為訂造服的一項標記。另外的問題是,條褲啱身又何需用皮帶?

用不用吊帶看你個人啦!有肚腩一定係用比較好,因為條褲成日跌咗落去
其實用吊帶無乜野的,D人唔見慣可能最初會同你玩下,彈下條帶。如果是在外資公司,沒有人會覺得特別。未出現皮帶前,連牛仔褲都是扣吊帶著的
今日就寫一篇出黎,哼
等著瞧
學到野
咁如果用吊帶,着背心咪會好怪?
吊帶是着在背心內的,看不到的,有甚麼古怪?
傳統上恤衫同吊帶是屬於「內衣」的,除個領同袖外,其實應該是看不到的
貓貓嘔左落對suede度....
搵水沖乾淨左 風乾緊...
真係頂唔順先同清潔液啦,水洗都夠
太多經驗
你隻貓成日嘔?
今日第一次見佢嘔 想睇個獸醫都有排等

對鞋乾左洗唔洗滋潤返d皮?
我隻貓腸癌左三年幾,過去十年嘔到已經麻木左
好慘
點醫佢?
無醫,無做化療,淨係補品同佢自己極度活躍

同埋係鞋膠,中意索臭鞋臭襪臭衫味
要拖數到聽日

最近係東京見到好多日本仔條西褲腳都會做褶,其實有同冇有咩分別?邊種會formal d?

thanks.
垃圾
聽日都冇既話點計先
連登會員去佢舖頭有折
唔好太講「傳統」喇
Tailoring呢樣野幾傳統都好,放係現代都應該考慮返現代個context
情況適合的話跟傳統玩法當然過癮,但如果因為一樣item係傳統野所以就唔理三七廿一唔理現代context同自己日常生活context死都照跟返傳統方法著,最後係變左衫著人,唔係人著衫
無啵
咁問題係你著背心根本吊帶唔會露出黎
又點會怪呢?
唔著
腳汗大咪會臭
利申:腳汗大
我反而覺得唔著舒服

補返張圖,有圖有討論
當然我只是講下故啫,今天只著恤衫西褲當然唔會覺得有問題,反而你著成套三件頭返工可能更多人覺得你古怪。

只是帶條白色袋巾咋,D同事都已經可以覺得你無嗰樣整嗰樣。
有無都formal, 當然最formal的褲是一定無倒摺,例如white tie, black tie, morning dress
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞