學西班牙文定德文好

281 回覆
43 Like 5 Dislike
geminated consonants 其實真係唔使讀兩次
不過其他就

條脷習慣咗就會容易好多
不過每個人需要嘅時間係差好遠
我自己就覺得唔太難

所以我唔建議一開波就hea咗佢
試好耐都真係唔得先算啦

on9俄佬唔mute consonant走去mute vowel
搞到啲字鬼死咁難讀
兩種語言都有學緊
有返一定英文水平 用英文去學嘅話 兩種都唔算難
我覺得西班牙文個文法同應用仲簡單同求其過英文
而德文就比較講究同有系統
但都仲叫做貼近英文 雖然好多用法要死記
我認為難就難在發音 搞到好似痴脷筋咁
講流通程度當然西班牙啦
如果你有心出國去中/東歐 都好多人識德文溝通

終於有人講返語言本身
我覺得都係睇地方啦,歐洲來講一定德文有用d,打算去南美/加州果d咪西班牙文囉

德文發音係好繞口
好多時我都係參考法國佬既神緒mute 左d難讀既音佢 或者搵alternative,

T 做尾音後面跟d 好繞口,所以mute 左d佢

Trinkst du Kaffee?.
變 Trinks-du Kaffee?

a, o..... 後面跟ch 用喉音個隻變短暫停頓
例如 macht 變 ma:t
Machen 變ma:hen

R 係中間位好難發,索性唔發
Grau 變 Gau
或者當British r 咁發
Bringen, 正頭同英文一樣咁讀

Was hast du heute gemacht?
我會讀 was has-du heute gema: t
Welche Sprachen sprechen Sie
Welche Spa: hen spechen Sie?

我曾經都有掙扎過去發正音,
但我諗諗下其實英文th 音我都係當f or d咁發,從來都無人因為咁唔明我講咩,
Plus life is already too short to learn German , I am not gonna waste my time on this issues .

Th音有時會出事free three果類。thing, that依d字就無咩問題嘅,大家都明。我覺得除非有心係英文國家長住,否則唔使睇得咁重

德文R我當法文R咁發,但我試過維也納搭的士,最後的士佬同我講merci beaucoup

利申德文好廢,剩係識d日常生字同組到基本句子。
法文R即係冇trill嘅喉音?
其實法國入面都未統一
parisien係fricative,provençal就trill
兩種語言都有學緊
講流通程度當然西班牙啦

終於有人講返語言本身
我覺得都係睇地方啦,歐洲來講一定德文有用d,打算去南美/加州果d咪西班牙文囉

德文發音係好繞口
好多時我都係參考法國佬既神緒mute 左d難讀既音佢 或者搵alternative,

Grau 變 Gau

但我諗諗下其實英文th 音我都係當f or d咁發,從來都無人因為咁唔明我講咩,
Plus life is already too short to learn German , I am not gonna waste my time on this issues .

Th音有時會出事free three果類。thing, that依d字就無咩問題嘅,大家都明。我覺得除非有心係英文國家長住,否則唔使睇得咁重

德文R我當法文R咁發,但我試過維也納搭的士,最後的士佬同我講merci beaucoup

其實法國入面都未統一
parisien係fricative,provençal就trill

德文我發Parisien果種 trill我只會係講意大利文果陣先用,但我唔會好似南意人同西班牙人咁發得咁勁。多數係R字頭(eg Roma)或者double r (eg Guerra)依d先會真係震,平時多數向上彈一下算,類似重少少嘅l音咁(e.g. Firenze)
Free three 其實都唔會出事
因為講野對話從上文下理都會解到
英文本身都好多homophones
但一樣都咁講
一切都係靠上文下理。

重點係,我係發左個幾月都發唔到,
Chok多幾次喉嚨都確確地,
於是唯有咁做,
無理由為左兩個音放棄一種語言。

而事實當地人完全明我up 乜,
所以我覺得無乜問題。
兩種語言都有學緊
講流通程度當然西班牙啦

終於有人講返語言本身

德文發音係好繞口

Grau 變 Gau

其實法國入面都未統一

補充返 我用fricative係比較接近南德人 但唔好震得太勁 因為聽落會變左某奧地利下士個口音

佢最鐘意用勁長嘅fricative去制造戲劇性效果,例如Reich會變左Rrrrreichhh
歌德:
教學唔錯,老師多,可以避開你唔中意嗰啲

Dr. Sackmann:
平過歌德,遲開始上堂,方便打工仔
得一條友教,你唔中意就byebye,同埋班數少,班入面同學嘅差距比較大,比較難遷就曬大家嘅期望 (不過初班應該冇呢個問題)

工賊會:
超平
工賊會 ,課堂氣氛差,多數人都唔係有心學

大學就間間唔同,不過有開嘅話師資都唔會差
有唔少日頭喺大學教,夜晚就喺歌德教
如果你係大學生,既然畀咗學費唔差在take多個course
聽返嚟hku, bu節奏都ok
cuhk就好鬼hea
其他唔知
兩種語言都有學緊
講流通程度當然西班牙啦

終於有人講返語言本身

德文發音係好繞口

Grau 變 Gau

但一樣都咁講
一切都係靠上文下理。

於是唯有咁做,

所以我覺得無乜問題。

我覺得講到就講 講唔到就算 大把意大利人震唔到音 有時話唔定你過左幾年會突然發到

我都係某日沖涼果陣突然發到trill
不過意西俄喺脷尖trill
有少少分別

但係我覺得就算native都未必聽得出有咩唔同
沖個涼就得我都想
Spanish r 係咪同Italian r一樣?
我覺得脷音易fake 好多,
起碼唔會練一下喉嚨痛
兩種語言都有學緊
講流通程度當然西班牙啦

終於有人講返語言本身

德文發音係好繞口

Grau 變 Gau

但一樣都咁講
一切都係靠上文下理。

於是唯有咁做,

所以我覺得無乜問題。

我覺得講到就講 講唔到就算 大把意大利人震唔到音 有時話唔定你過左幾年會突然發到

我都係某日沖涼果陣突然發到trill
沖個涼就得我都想
Spanish r 係咪同Italian r一樣?
我覺得脷音易fake 好多,
起碼唔會練一下喉嚨痛

我諗類似?其實個個省嘅人都好似有d唔同,我自己都唔係好標準,類似介乎法文 R同西文R之間,不過我見其他人會直接get到我講緊咩,所以我當算合格,反正北面Milano Torino班友都唔係真係好震到
同old slavic比
你依家見到嘅係結果
巴打分析超pro,果然係外國讀過書,眼界都廣闊唔少
我兩個表哥就係低層出身,做jp morgan auditor 同埋律師,香港向上流已經好過外國亞洲好多國家
同意,成日諗住移民走嘅真係自己人同外國人都睇唔起,見到連登仔成日開post討論移民策略,真係笑咗出聲,
你走得幾耐啊?你走咗就可以當咩事都冇呀?人哋鬼佬從來唔會當係係自己友呀,攞咩bc,bno,睇個樣始終都係二等公民喇
點解巴打咁講?
你點睇英國?
冇,我諗起某啲又要去英國,又要彈人呢樣嗰樣嘅人而已

歐洲人最鐘意就係屌自己同隔離國家嫁啦 唔通全歐洲人都應該搬去支那咩

我去英國果陣撚知係咁9咩 依嫁知我咪讀完就走囉

我人生仲後悔嘅事真係當年中學無聽老母講去德國
英國點封建?唔知點解覺得英國文化色彩濃厚,德國好似得經濟科技文化底唔深,純粹想了解多啲
封建係一種周朝開始行嘅制度,分權畀同姓同宗或輔政世族嘅諸侯,根本唔係愛來形容文化。如果英國文化叫“封建”(封閉?),唔通腥港支那華奴文化要個個屈從暴政又唔係“封建”?

封解依個字形容文化係指佢守舊,係everyday language好普遍,唔明有咩問題

Feudal依個字源自法國,都係可以用來形容守舊。

如果真係要講,清朝同Bourbon都係專制唔係封建啦,但今人同古人咪一樣用封建同feudal去形容佢地
巴打分析超pro,果然係外國讀過書,眼界都廣闊唔少

唔關邊到讀書事嘅 我識大把英國名校出身嘅人都好撚on9 依個年代 上網大把野學 睇多d之後 如果再有興趣嘅上網識下其他國家嘅人吹下水 或者去下深度遊 其實已經感受到好多
咁你留返喺香港啦,英帝唔啱你
點解巴打咁講?
你點睇英國?
冇,我諗起某啲又要去英國,又要彈人呢樣嗰樣嘅人而已

歐洲人最鐘意就係屌自己同隔離國家嫁啦 唔通全歐洲人都應該搬去支那咩

我去英國果陣撚知係咁9咩 依嫁知我咪讀完就走囉

我人生仲後悔嘅事真係當年中學無聽老母講去德國
歐洲人來自支那嘅咩?你香港就係來自支那喇,支那唔承認英國殖民過香港,話自古以來香港都係佢領土呀

中國話你係,你可以否認。Nation係建基於共同嘅回憶,共同嘅意志同共同嘅期望,同土地同埋種族無直接關係。而且係自己地方有危機時走去歐洲,只會比歐洲人不齒,佢地最憎會係緊急關頭離棄自己群體嘅人
同意,成日諗住移民走嘅真係自己人同外國人都睇唔起,見到連登仔成日開post討論移民策略,真係笑咗出聲,
你走得幾耐啊?你走咗就可以當咩事都冇呀?人哋鬼佬從來唔會當係係自己友呀,攞咩bc,bno,睇個樣始終都係二等公民喇

如果係外國長大嘅還好 幾十歲先過去好難完全融合到 種族歧視就睇國家啦 我覺得英文國家普遍比較嚴重 法國荷蘭會好d

我覺得好多現代人誤解左雙重國籍,成日諗住係逃生門,死左一邊仲有第二個咁。如果你係認同果兩個國家嘅話,正確態度應該係無論邊面有難都好,都要盡力幫手。
睇linguistics書講嘅
邊鬼個會真係走去學
聽講香港每個人都有一萬持續進修基金,如果我想學西班牙文,邊間有得claim架
笑死
如果英文係你第二語言
法文會最易上手, 德國其後, 西班牙文會難上手

如果你英文好撚差
咁西班牙文照計會最易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞