學西班牙文定德文好

281 回覆
43 Like 5 Dislike
批鬥下等樓主衡量埋語言前途
學到野,多謝巴打
一路以為英德係歐洲大國最高質
政府識控制樓價唔比人炒樓+100000分
我諗應該歌德係最好
同事 朋友都係去歌德學
其實中間我追返POST幾好
講唔同國家幾多人講咩語言
但再落D就變左批鬥大會

我諗學住德文先 有時間再學埋西班牙文
騎劫一下
wuerfelspiel巴打你個post 沉左
想問下你可唔可以分享一下你點學俄文
我學左幾個月覺得好頹
Grammar 多到嘔
生字又長又多變化
咁嘅進度三年都唔知上唔上到A2
個個成日提拉丁文之類嘅巴打
你學埋巴斯克語同格魯吉亞語再講
德文個文法係易學,同埋易上手

但進階要用德文讀哲學難到你唔信
連德國人睇Kant (除非真學術人)都話用其他語言睇較方便
師兄邊度學拉丁文?
呢個唔去格魯吉亞有啲難度
星期四開始第一堂
德文我來了
今日羅馬人後代嘅意大利人……
西班牙文 有屌你老母閪
咁你留返喺香港啦,英帝唔啱你
法國陸軍當年號稱全球最強,屌知六星期內閃敗於納粹
戴高樂冇英美聯軍幫手,根本解放唔到祖國
好喇,一致公投西方國家邊個最強

你講整體國力定個體質素先

主要國家來講我覺得
整體國力:美>法>德>英>意
平均個人質素應該:德>法=北意>英=南意>美
英國人連意大利佬都不如?

北意粉其實ok高質,即使低端北意粉都幾有文化,始終文藝復興發源地,文化底蘊唔會太差,係南意成日拖累。個情況類似大陸,本土北京人同上海人普遍都正正常常,係班二線生番on99。

英國特別係英格蘭精英果班係唔錯,係衰太多低端人口,所以平均數值我俾佢地低d,蘇格蘭人反而整體都唔錯。

點解巴打咁講?
你點睇英國?

主要國家來講我覺得

當年佢係7嘅 不過今日來講英德都大不如前
冇,我諗起某啲又要去英國,又要彈人呢樣嗰樣嘅人而已
金融海嘯個個歐盟國家都冚家剷,唯獨是德國重有經濟增長,而且手握發債(生殺)大權,破咗產嗰堆通通睇德國頭

大不如前頂多係因為狂收回蟲,佢經濟工業依然領先世界未見衰退
德意志
輸左兩次世界大戰都仲係歐盟阿頭
樓主講咗兩次想知邊到學都無人應佢

主要國家來講我覺得

當年佢係7嘅 不過今日來講英德都大不如前
金融海嘯個個歐盟國家都冚家剷,唯獨是德國重有經濟增長,而且手握發債(生殺)大權,破咗產嗰堆通通睇德國頭

大不如前頂多係因為狂收回蟲,佢經濟工業依然領先世界未見衰退
德意志
輸左兩次世界大戰都仲係歐盟阿頭

不義之戰,輸唔係冇道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞