學西班牙文定德文好

281 回覆
43 Like 5 Dislike
Información
Pasaporte
Región
全部係西文
但你識英文一定睇得明
反而德文好少共同字 gender 又多一個
學西文初期一定輕鬆d

利申:淨係學過西文
Spanish listening好難 次次都聽到一頭霧
完全分唔到p同b/v,c同g,t同d嘅發音
Vater Mutter Religion Papier Post Minuten Buch Haus Hand Information

點睇?
兩種語言都有學緊
有返一定英文水平 用英文去學嘅話 兩種都唔算難
我覺得西班牙文個文法同應用仲簡單同求其過英文
而德文就比較講究同有系統

但都仲叫做貼近英文 雖然好多用法要死記
我認為難就難在發音 搞到好似痴脷筋咁
講流通程度當然西班牙啦
如果你有心出國去中/東歐 都好多人識德文溝通

不如你闡述吓藍字?
好過有啲人賴死喺香港做豬畜,擁護奴隸制逼害自己友,或者係走唔到葡萄人所以口出惡言
呢段片擺明係諷刺,無需認真
到文法就係另一回事,拉丁語系同日耳曼語系(英文其一)之別
法文直頭無case system, d vocab又似英文,除左irregular verb變化要死記之外,的確係易過德文
國語
想玩玩下既西班牙文會容易上手d, 想長學既就德文
我知, 所以先覺得搞笑
唔係淨係睇grammar 既
我覺得聽同講都法文難
法文一抽野咁連邊度開始邊度結尾都分唔到
D字又要查過字典先可以肯定點讀
D èêé又唔一定同讀音有關(有錯請糾正,因為我都想先其實點分)

除左字尾連音
D 縮寫都好煩下
仲要成件事係為「好聽」
原來係咁
但我法國佬阿sir 係話為左好聽
仲問你唔覺得咁樣好聽d既咩?
仲有Je les amie個d 其實是咪都係為左快
做你鬼佬主子隻狗喇,美國主子個孫女學普通話呀,你點睇呀
聽落仲衰過band 3 mk 仔

美國人會唔會好少少?

英國係因為公立學校普遍太差,英國又唔似香港咁多機會接觸外面世界(始終香港人比較有錢,而且外向型經濟,互聯網發達,資訊比較流通)。就算唔講成績,剩係講性格同對世界認識,英國私校果班已經完勝左官校果班。

咁私校咁貴,變相中產同中上產班友會永續階級,窮撚就永世收皮。雖然香港同其他已開發國家都有類似情況,但一定無英國咁誇張。係英國,甚至似窮人同有錢人係分開社區住,佢地唔會去對方地頭。香港唔同階級嘅人起碼會有d交流先,中產咪一樣會去深水埗買野。

美國都類似,但地方大,要考慮埋地域差異,同埋人口多,我地一般人常去嘅地方(新英格蘭/加州)都有好多其他州嘅勁人住緊,所以應該拉高左平均水準。
咁你留返喺香港啦,英帝唔啱你
點解巴打咁講?
你點睇英國?
冇,我諗起某啲又要去英國,又要彈人呢樣嗰樣嘅人而已

歐洲人最鐘意就係屌自己同隔離國家嫁啦 唔通全歐洲人都應該搬去支那咩

我去英國果陣撚知係咁9咩 依嫁知我咪讀完就走囉

我人生仲後悔嘅事真係當年中學無聽老母講去德國
歐洲人來自支那嘅咩?你香港就係來自支那喇,支那唔承認英國殖民過香港,話自古以來香港都係佢領土呀

中國話你係,你可以否認。Nation係建基於共同嘅回憶,共同嘅意志同共同嘅期望,同土地同埋種族無直接關係。而且係自己地方有危機時走去歐洲,只會比歐洲人不齒,佢地最憎會係緊急關頭離棄自己群體嘅人
同意,成日諗住移民走嘅真係自己人同外國人都睇唔起,見到連登仔成日開post討論移民策略,真係笑咗出聲,
你走得幾耐啊?你走咗就可以當咩事都冇呀?人哋鬼佬從來唔會當係係自己友呀,攞咩bc,bno,睇個樣始終都係二等公民喇
好過有啲人賴死喺香港做豬畜,擁護奴隸制逼害自己友,或者係走唔到葡萄人所以口出惡言

歐洲人最鐘意就係屌自己同隔離國家嫁啦 唔通全歐洲人都應該搬去支那咩

歐洲人來自支那嘅咩?你香港就係來自支那喇,支那唔承認英國殖民過香港,話自古以來香港都係佢領土呀

中國話你係,你可以否認。Nation係建基於共同嘅回憶,共同嘅意志同共同嘅期望,同土地同埋種族無直接關係。而且係自己地方有危機時走去歐洲,只會比歐洲人不齒,佢地最憎會係緊急關頭離棄自己群體嘅人
同意,成日諗住移民走嘅真係自己人同外國人都睇唔起,見到連登仔成日開post討論移民策略,真係笑咗出聲,
你走得幾耐啊?你走咗就可以當咩事都冇呀?人哋鬼佬從來唔會當係係自己友呀,攞咩bc,bno,睇個樣始終都係二等公民喇

點解要二元對立,非支那就英美咁
點解留係香港就要擁護依嫁嘅制度?
利申:反支反英美反俄,支持法德軸心同香港獨立,我覺得香港有能力做得比英美國家更好
唔係淨係睇grammar 既
我覺得聽同講都法文難
法文一抽野咁連邊度開始邊度結尾都分唔到
D字又要查過字典先可以肯定點讀
D èêé又唔一定同讀音有關(有錯請糾正,因為我都想先其實點分)

除左字尾連音
D 縮寫都好煩下
仲要成件事係為「好聽」
唔係為左好聽 而係方便講個個人 連音係會講野快左
法文係難係動詞
原來係咁
但我法國佬阿sir 係話為左好聽
仲問你唔覺得咁樣好聽d既咩?
仲有Je les amie個d 其實是咪都係為左快
全部係為左快同容易發音

係 無左liaison講野會1999...
其實無liaison 正正經經有字讀字唔得咩?
其他拉丁後裔都係咁,
Spanish 都係讀晒所有音無縮寫都又好聽又讀得快同舒服
係邊代法國佬開始食晒d尾音

點解要二元對立,非支那就英美咁
點解留係香港就要擁護依嫁嘅制度?
利申:反支反英美反俄,支持法軸心同香港獨立,我覺得香港有能力做得比英美國家更好

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞