學西班牙文定德文好

281 回覆
43 Like 5 Dislike
西文同法文d字差好遠咩?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lexical_similarity
我搵唔到sources 比較Spanish - English 同French - English既lexical similarity
但French - Spanish 都有75%似
照理法文有既英文cognate 西文都有,
唔覺得差好遠。

如果你講grammar

French d prefect tense 有時用verb to be 有時to have, 西文同英文一樣永遠用have,西文一樣有contineous tense ,反而法文無,咁諗你唔識英文學法文就無咁易亂,反而識英文會幫到學Spanish。

所以計落難度同易混淆程度都係差唔多,
就算你唔識英文都可以學晒西法文,
你睇下西法兩國d華人就知佢地英文可以同當地人一樣咁屎,但生活需要西/法文十分流利。
Bonjour
Salut, ca va?
Ich bin gut, danke
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞