學西班牙文定德文好

281 回覆
43 Like 5 Dislike
https://journal.lib.uoguelph.ca/index.php/perj/article/view/826/1358#.WlkXG6inHIU
如果用返per-capita計(native + non-native)其實德文書既數量好撚屈機
咁撚多人識西班牙文, 第二大語言既書都少過德文, 中文十鳩幾億人都係多德文少少

咁老實講 歐洲文化核心係法德北意 西班牙(同英格蘭人)平時俾歐洲人當蠻族咋

法國佬最鐘意講"L'Afrique commence aux Purénées"
有point,其實英國人都係咁。平時同距地相處都ok友善,都幾chill,但總會期望人地用英文同距地交流(身處於英語世界外),expect人地用返英國既模式處事,去外國生活時候唔會點去融入當地文化,英國國內或國外既僑胞都係咁 ,反映大英帝國都係英國人既心目中都有一定既位置
對我而言普通話同國語係兩種語言
所以我一直都話自己識四種語言
自學年半德文,岩岩學少少西班牙文,答唔到你西班牙文點,感覺係西班牙文講到個口抽筋,德文讀速同英文差唔多

我唔講難唔難,主要講學德文有乜嘢會學到:
德文唔少vocab都係同英文差唔多樣
詞性唔識唔洗過於擔心,因為好難知道哂,有啲可以睇字尾,不過有啲有exception,例如-e通常跟die,不過löwe(雄獅)係用der
article 跟case同詞性有16種the,a(唔係distinct 16隻,唔洗嚇親)
adjective後輟有三種情況,再加十六個case combination(不過有pattern記,冇想像中難)
comparatives同superlatives難度幾乎同英文一樣
preposition可能我問題(我英文prep幾差),幾難捉摸用邊個,另外就係prep+名字會分dative同accusative case定句子既focus

tense方面,冇進行式,eg present continuous同present一樣
將來式就同英文一樣,加werden然後放verb到句尾,不過werden要視乎情況改字尾

動詞要根據subject有唔同字尾,例如hesheit 跟-t/-et, i 跟-e, wethey跟-en
德文you分三種,一種跟-st,一種跟-en,一種好似跟-t
(過去式有另一種玩法)
有時候,特別係hesheit verb有啲位要改accent 即a變ä o變ö u變ü

Simple sentence word order同英文SVO一樣
有樣特別啲既係德文可以將focus既字眼放最前改變word order,不過verb/modal一定要排第二,同時出現既話verb放最後

打住咁多先

https://youtu.be/41lZmGcRWHU

睇得呢d片多以為德文唔似英文tim

唔識spanish但住美國多墨西哥人既城市成日睇spanish
自學年半德文,岩岩學少少西班牙文,答唔到你西班牙文點,感覺係西班牙文講到個口抽筋,德文讀速同英文差唔多

詞性唔識唔洗過於擔心,因為好難知道哂,有啲可以睇字尾,不過有啲有exception,例如-e通常跟die,不過löwe(雄獅)係用der
article 跟case同詞性有16種the,a(唔係distinct 16隻,唔洗嚇親)
adjective後輟有三種情況,再加十六個case combination(不過有pattern記,冇想像中難)
comparatives同superlatives難度幾乎同英文一樣
preposition可能我問題(我英文prep幾差),幾難捉摸用邊個,另外就係prep+名字會分dative同accusative case定句子既focus

tense方面,冇進行式,eg present continuous同present一樣
將來式就同英文一樣,加werden然後放verb到句尾,不過werden要視乎情況改字尾

動詞要根據subject有唔同字尾,例如hesheit 跟-t/-et, i 跟-e, wethey跟-en
德文you分三種,一種跟-st,一種跟-en,一種好似跟-t
(過去式有另一種玩法)
有時候,特別係hesheit verb有啲位要改accent 即a變ä o變ö u變ü

Simple sentence word order同英文SVO一樣
有樣特別啲既係德文可以將focus既字眼放最前改變word order,不過verb/modal一定要排第二,同時出現既話verb放最後

打住咁多先

唔識spanish但住美國多墨西哥人既城市成日睇spanish
愈advanced既vocab反而愈易記同埋愈多似英文 (唔知係德文去英文定英文去德文啦)

可能同源掛,有冇d例子

(過去式有另一種玩法)

打住咁多先

愈advanced既vocab反而愈易記同埋愈多似英文 (唔知係德文去英文定英文去德文啦)
btw 用堆romance language同埋一個高度受romance lanuages影響既英文去同德文比咁梗係唔同架啦

好明顯係拎黎笑下架啦
德國人英文真心唔算好好,
之前睇醫生診所姑娘要拎Google translate 同我講野
醫生覆email 錯grammar spelling.

侍應,超市收銀更加唔駛講。

就算流暢都有明顯口音。
認同,
我覺得我cool 過佢地好多
有時都會諗其實我岩岩應該say 返hallo
咁我唔知喇
但呢d係我兩個月黎見聞
有可能係佢地廢既無考勁既要出國先考掛
呢樣更加肯定我學德文係有用
雖然都係純綷為興趣學
回返題先,
邊樣學得舒服
睇得順眼聽得順耳講得順口就學邊樣
前途文化都其次
因為你接受唔到個語言本身係學唔到
我覺得唔同德國人英文程度都好大差別
就算係後生仔後生女大學生, 都有啲講得好好, 冇咩口音, grammar都大致正確, 唔講都唔會知佢母語係德文
有啲就好重德文口音, grammar都麻麻, 試過有人問我 "How celebrate you Christmas?", 佢好明顯將德文套grammar套咗落英文度, 因為德文問句個動詞係擺喺個how (wie) 後面
又有德國人同我講 "When you become the certificate...", 佢應該將德文bekommen (to get) 直譯做英文
不過同後生仔用英文溝通大致上都冇問題, 講真就算係香港人有時都會唔記得某啲英文vocab

不過去超級市場買嘢真係唔期望啲阿嬸講英文, 好多都唔願講/唔識講
首先搞清楚: 樓主想學呢兩種語言既目的係乜?
第二, 當你選定呢個目標, 你就唔應該因為外來因素而影響你決定 (eg. 難度, 泛用性)
最後, 一個人接觸新語言點都係利大於弊, 學哂兩種仲得添, 所以放膽去學啦

我唔知點解釋德國人ielts 普遍咁高分
但實際上溝通過講過兩句唔覺得同香港好大分別,兩地都係勁既好勁,普通既就算讀到大學都好普通下。
更加無stereotype 入面講到德國人咁完美,只係勁個班好勁。

不過可能歐洲拉丁語系國家太廢顯得日耳曼高質d。
德文
Grammar ok, 要多認字...因為讀到B1 開始特別係考試嗰時你會見到好多唔識既字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞