學西班牙文定德文好

281 回覆
43 Like 5 Dislike
學唔成咪收返本書當無睇過囉
又唔駛寫落cv同人講你學過但收左皮既
當興趣慢慢上網睇下片睇下grammar 書報下班玩下italki 唔駛急

就算最後你唔記得晒,你都叫訓練過思維同記憶

中學好多科知識都無撚用咖啦,但學既過程訓練你點學野點記野點都利多於弊
https://www.youtube.com/watch?v=WXF-8IlOYmw

無意中搵到呢條片, 片一開頭三個德國教授講英文, 好容易聽, 可能我聽慣咗德文口音

之後有Macron講法文, 但喺12分57秒左右, 佢講咗句德文好似係 "Durch Europa muss einen Hochgehen" ...? 我德文麻麻, 有冇德文巴打可以聽下佢嗰句德文其實係講乜?
to 樓上
唔記得quote
德國嘅書同學術幾多都好,全世界咪又係睇美國同中國頭,要追學術中英文都大把,有咩嘢係德文獨有?
科技龍頭
你覺得得德國人會講德語
德語喺歐洲境內算係入流語言
唔該巴打
德國唔係應該最唔排外咩?
左膠大國收最多難民喎。
同呢啲井底講嚟都嘥氣
一定係德文,德文國家有德國瑞士奧地利,全部都係高質素國家,無論升學搵工定移民都有用過西文
西文雖然多人用,但係多數係中南美洲窮國,為旅行就好用啲,除左呢樣用處唔大
其實都是睇興趣啦
我自己學緊西班牙文覺得好有趣,想學埋意大利文
咁法文同德文比呢?
睇目的
兩者我會揀法文
睇下你鍾意邊度,我自己就會揀德文,個人認為德國>>>>法國,法國太排外,唔係升學搵工嘅好地方,而德國係移民大國,學術研究嘅重地
不過學法文可以去瑞士西邊,同埋加拿大移民可以加分,不過瑞士用德文更廣泛,而加拿大法文非必須,所以仲未決定想去邊度就建議學德文
法文除左法國無乜重要國家主要講法文
加拿大都係得Québec 主要講法文
大概八百萬人左右
http://www12.statcan.gc.ca/census-recensement/2016/as-sa/98-200-x/2016011/98-200-x2016011-eng.cfm

瑞士好似得兩成講法文
http://official-swiss-national-languages.all-about-switzerland.info

盧森堡去過目測七成menu 招牌告示都有法文,四成有德文,但人口基數太少,作用唔大。(有好多係德法雙語)

小弟覺得整體黎講既日耳曼系語言既地方都高質過拉丁系地方

英德瑞士瑞典奧地利荷蘭丹麥北歐
好過法意西葡羅馬尼亞南歐

所以識左德文可以學埋其他高質國家語言。
當然佢地英文幾叻就另一回事。

另外考慮埋難民因素,其實都好難講日後法德邊個發展得好d,或者難聽講句邊個死得快d。
我一直以為瑞士係法文多
我建議係兩樣都學返兩三個月了解下個語言性質先
包括順唔順耳,grammar 方向,組字方法。
如果你一開始覺得好「硬」耳,語法好唔合理既咁你注定唔會學得好,學得唔好前途幾光明都唔關你事。
法文應該比較接近西、意、葡
都係同一語系
世界最多人用嘅語言
英文西班牙文漢語
仲要諗?
另外其實可以並存,
例如主學德文,另外學基本西法文,可能學到a1就算,純綷用黎鳩up 下去旅行hostel r下水吹咁都ok.
係咪比香格拉呃左
多人用唔代表一定關你事
所以都係睇吓你去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞