學西班牙文定德文好

281 回覆
43 Like 5 Dislike
唔係淨係睇grammar 既
我覺得聽同講都法文難
法文一抽野咁連邊度開始邊度結尾都分唔到
D字又要查過字典先可以肯定點讀
D èêé又唔一定同讀音有關(有錯請糾正,因為我都想先其實點分)

除左字尾連音
D 縮寫都好煩下
仲要成件事係為「好聽」
唔係為左好聽 而係方便講個個人 連音係會講野快左
法文係難係動詞
原來係咁
但我法國佬阿sir 係話為左好聽
仲問你唔覺得咁樣好聽d既咩?
仲有Je les amie個d 其實是咪都係為左快
全部係為左快同容易發音

係 無左liaison講野會1999...
其實無liaison 正正經經有字讀字唔得咩?
其他拉丁後裔都係咁,
Spanish 都係讀晒所有音無縮寫都又好聽又讀得快同舒服
係邊代法國佬開始食晒d尾音

食晒啲尾s音好難頂,亞洲人唔識,讀埋個尾s出來又好似好無知咁
睇到樓上有人話英文差,學西班牙文會相對易d,我們想問下點解

利申 我就係英文好差既人,但我down左d apps睇過下d西班牙文既生字,覺得幾有趣,但我又驚自己會好似英文咁學到一pat屎咁
可能係佢一廂情願
法文
唔明d人話好聽係邊
仲話好浪漫

講高貴有英式英文
講浪漫有意大利文
講熱情有西班牙文

法文
既不華又不實
不過識法文移民加國有分加
唔關事咖,咪聽人鳩up 啦。

拿咁講啦
你學左咁多年英文都差既,
咁你都唔方有心學咖啦,
咁依家Spanish 你覺得有趣咪學囉,
學得成你唔識英文都起碼識西文 ,
好過乜都唔識丫,
學唔成咪當無事發生過當玩厭左隻app 屎del 左佢囉,
D時間你上連登或者玩埋d咩垃圾黑貓白貓都無左啦。

Btw 其實學西文會令你英文同時變好
同埋最好用英文apps 睇英文video 學,咁你最後就算唔識西文,英文都好左聽多左
咁case system 都一樣既。
我上個禮拜玩Duolingo 開返西文
竟然有一下想轉dative
已經開始熟習左德文既結構同變化模式
其他文都係當玩,唔會影響到我學德文。
咁你又chur 左,
不過你中毒功力咁深,
係麻煩d既。

我都唔想有日我見到個with 字會有猶豫
Ænglisc

中國話你係,你可以否認。Nation係建基於共同嘅回憶,共同嘅意志同共同嘅期望,同土地同埋種族無直接關係。而且係自己地方有危機時走去歐洲,只會比歐洲人不齒,佢地最憎會係緊急關頭離棄自己群體嘅人
同意,成日諗住移民走嘅真係自己人同外國人都睇唔起,見到連登仔成日開post討論移民策略,真係笑咗出聲,
你走得幾耐啊?你走咗就可以當咩事都冇呀?人哋鬼佬從來唔會當係係自己友呀,攞咩bc,bno,睇個樣始終都係二等公民喇
好過有啲人賴死喺香港做豬畜,擁護奴隸制逼害自己友,或者係走唔到葡萄人所以口出惡言
做你鬼佬主子隻狗喇,美國主子個孫女學普通話呀,你點睇呀

點解要二元對立,非支那就英美咁
點解留係香港就要擁護依嫁嘅制度?
利申:反支反英美反俄,支持法軸心同香港獨立,我覺得香港有能力做得比英美國家更好

依嫁BRD論良心論社會責任論包容論可持續發展都遠超英美國家啦,咪係唔係都話人納粹先。我覺得香港要學應該要學法德瑞士荷蘭以色列依d,而唔係學英美。

德國人最大美德係佢地堅強嘅意志力。歷史上佢地收過咁多次皮,行過咁多次錯路,都企得返起身,而且每次佢地都識得反省自己,識得改善自己。就係依種精神令佢地歷盡滄桑都可以繼續強盛。

你諗下,一開始佢地甚至無統一國家,一盤散沙咁,俾列強撚狗咁撚。1815之後痛定思過,搞左個統一德國出來,從此無人敢惹佢地。

統一之後,佢地見自由放任經濟開始唔work,工人生存環境惡劣,Bismarck你當佢維穩又好咩都好,搞左個福利體系出來,成功改善左全民嘅生活水準。

兩次大戰後,佢地發現極端嘅集體主義同軍國主義只會帶來更多嘅災難,嘗試行左一條新嘅道路(社會民主主義),最後成功整左依嫁依個國家出來,論國力論人民生活質素都世界一線。

雖然今日BRD唔係完美,但依種不斷反省,力求上進嘅精神已經值得世人嘅尊重。如果香港人識咁諗,先唔講咩民主自由,至少經濟、社會、環境都會好好多。香港主要係政商界當權者思想守舊,唔識反省自己,又唔識學新野,剩係拎死港英70年代果套,但明明世界已經唔同左。雖然話香港自由民主倒退係中共嘅錯,但近年高樓價,官商勾結,社會流動性愈來愈低,第三世界級勞工權益依d社會問題,基本上係港英政策不可避免嘅後果。依套係70年代work,唔代表係21世紀work,特別係香港已經唔係一個發展中自由港,而係一個已經展金融中心。
西班牙文去好多地方都用到
德國人普遍識講英文
Old English 有齊你想要嘅野
個人英文都好差下
依家學左3個月西文,都未覺得好困難下
德國佬IELTS平均分高過香港人
你咁認真做咩
一睇張卡通圖嘅都知係講笑啦
中文未仲難學
易同難係相對

英文同法文咁似
你咪易上手囉

如果你完全唔識英文
咁西文的確係易過法文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞