學西班牙文定德文好

281 回覆
43 Like 5 Dislike
其實想知識外語既英國人多唔多?

英國人就算9數啦 佢地明明小學要學法文 大左剩係得返bonjour同merci

英國係精英主義,文化同教育普及率都好差,由10%-20%上層文明人統治80-90%野蠻人,果10%多數都識外語嘅,普羅大眾就算啦... 同羅馬人口中所講嘅醉酒日耳曼人無咩分別
聽落仲衰過band 3 mk 仔

美國人會唔會好少少?

英國係因為公立學校普遍太差,英國又唔似香港咁多機會接觸外面世界(始終香港人比較有錢,而且外向型經濟,互聯網發達,資訊比較流通)。就算唔講成績,剩係講性格同對世界認識,英國私校果班已經完勝左官校果班。

咁私校咁貴,變相中產同中上產班友會永續階級,窮撚就永世收皮。雖然香港同其他已開發國家都有類似情況,但一定無英國咁誇張。係英國,甚至似窮人同有錢人係分開社區住,佢地唔會去對方地頭。香港唔同階級嘅人起碼會有d交流先,中產咪一樣會去深水埗買野。

美國都類似,但地方大,要考慮埋地域差異,同埋人口多,我地一般人常去嘅地方(新英格蘭/加州)都有好多其他州嘅勁人住緊,所以應該拉高左平均水準。
咁你留返喺香港啦,英帝唔啱你

如無意外下年會返香港,就算要留英都唔會長留,頂多留左2-3年,個人唔睇好英國發展 長線比較睇好德法(歐洲來講)

而且性格上來講 英國的確唔岩我,依樣我唔否認。我無辦法去接受一個咁封建嘅文化

英國人就算9數啦 佢地明明小學要學法文 大左剩係得返bonjour同merci

英國係精英主義,文化同教育普及率都好差,由10%-20%上層文明人統治80-90%野蠻人,果10%多數都識外語嘅,普羅大眾就算啦... 同羅馬人口中所講嘅醉酒日耳曼人無咩分別

美國人會唔會好少少?

英國係因為公立學校普遍太差,英國又唔似香港咁多機會接觸外面世界(始終香港人比較有錢,而且外向型經濟,互聯網發達,資訊比較流通)。就算唔講成績,剩係講性格同對世界認識,英國私校果班已經完勝左官校果班。

咁私校咁貴,變相中產同中上產班友會永續階級,窮撚就永世收皮。雖然香港同其他已開發國家都有類似情況,但一定無英國咁誇張。係英國,甚至似窮人同有錢人係分開社區住,佢地唔會去對方地頭。香港唔同階級嘅人起碼會有d交流先,中產咪一樣會去深水埗買野。

美國都類似,但地方大,要考慮埋地域差異,同埋人口多,我地一般人常去嘅地方(新英格蘭/加州)都有好多其他州嘅勁人住緊,所以應該拉高左平均水準。
點解巴打咁講?
你點睇英國?
冇,我諗起某啲又要去英國,又要彈人呢樣嗰樣嘅人而已

歐洲人最鐘意就係屌自己同隔離國家嫁啦 唔通全歐洲人都應該搬去支那咩

我去英國果陣撚知係咁9咩 依嫁知我咪讀完就走囉

我人生仲後悔嘅事真係當年中學無聽老母講去德國
好喇,一致公投西方國家邊個最強

你講整體國力定個體質素先

主要國家來講我覺得
整體國力:美>法>德>英>意
平均個人質素應該:德>法=北意>英=南意>美
法國陸軍當年號稱全球最強,屌知六星期內閃敗於納粹
戴高樂冇英美聯軍幫手,根本解放唔到祖國

當年佢係7嘅 不過今日來講英德都大不如前
金融海嘯個個歐盟國家都冚家剷,唯獨是德國重有經濟增長,而且手握發債(生殺)大權,破咗產嗰堆通通睇德國頭

大不如前頂多係因為狂收回蟲,佢經濟工業依然領先世界未見衰退

咁綜合國力要考慮埋外交軍事etc 經濟一定德國第一,德國類似日本咁係外交軍事俾人限制得太勁,無咩海外影響力。正如如果要問邊個係世界第三強國,多數人會講俄羅斯,無咩人會講日本。但其實論人口經濟內政工業能力,日本都勁過俄羅斯,就係類似原因。
英國點封建?唔知點解覺得英國文化色彩濃厚,德國好似得經濟科技文化底唔深,純粹想了解多啲
你咁問得姐係對兩種都冇興趣
即係唔洗去學 因為哂鳩氣
好呀好呀,共享蚛蝈奴榮耀,有飯唔食要食屎
封建係一種周朝開始行嘅制度,分權畀同姓同宗或輔政世族嘅諸侯,根本唔係愛來形容文化。如果英國文化叫“封建”(封閉?),唔通腥港支那華奴文化要個個屈從暴政又唔係“封建”?

美國人會唔會好少少?

點解巴打咁講?
你點睇英國?

歐洲人最鐘意就係屌自己同隔離國家嫁啦 唔通全歐洲人都應該搬去支那咩

英國點封建?唔知點解覺得英國文化色彩濃厚,德國好似得經濟科技文化底唔深,純粹想了解多啲
封建係一種周朝開始行嘅制度,分權同地畀同姓同宗或輔政世族嘅諸侯,根本唔係愛來形容文化。如果英國文化叫“封建”(封閉?),唔通腥港支那華奴文化要個個屈從暴政又唔係“封建”?
歐洲人來自支那嘅咩?你香港就係來自支那喇,支那唔承認英國殖民過香港,話自古以來香港都係佢領土呀

美國人會唔會好少少?

點解巴打咁講?
你點睇英國?

首先,英國社會唔同階級之間果個分化好大,而且流動極低。之前BBC做過長期調查去研究英國階級流動,追蹤左50幾個人50幾年,得2個人係成功改變左階級。有一個係窮撚做左醫生變中產,另一個係有錢仔但痴左線變左訓街。英國社會最鐘意用出身去睇一個人,出身唔同嘅人好難打入其他人嘅圈子。最經典係佢地會用一個人嘅口音去judge人。如果你一用左d所謂低下層嘅字(toilet, bicycle etc),班中上層要自動將你劃入窮撚嘅行列,不論你本身幾有錢幾有文化(針對本國人,我地外國人佢地預左我地9用d生字)。

最簡單你睇下英政府,絕大部分都係upper middle class出身,讀私立中學,oxbridge畢業。有無邊個係津貼學校出身?極少。睇返其他國家,法國德國咁,特別係德國,政府咩出身嘅人都有。

文化睇你點睇。藝術上英國戲劇勁,其他種類就唔係好得。Royal Opera House同LSO嘅表現比唔上柏林、慕尼黑同維也納。之前德國有做過survey發現超過一半人有學過音樂,即使唔係話個個都8級,但至少會有一定能力去理解音樂先。而且不限於classical,柏林堆地下band都係幾好。

英國藝術唔普及,倫敦望落去係幾有文化,但班Londoner一開口就知佢地根本無料到
今日先上完西班牙文既trial class, 聽日報名

點解巴打咁講?
你點睇英國?

封建係一種周朝開始行嘅制度,分權畀同姓同宗或輔政世族嘅諸侯,根本唔係愛來形容文化。如果英國文化叫“封建”(封閉?),唔通腥港支那華奴文化要個個屈從暴政又唔係“封建”?

封解依個字形容文化係指佢守舊,係everyday language好普遍,唔明有咩問題

Feudal依個字源自法國,都係可以用來形容守舊。

如果真係要講,清朝同Bourbon都係專制唔係封建啦,但今人同古人咪一樣用封建同feudal去形容佢地
你所講嘅現象,喺香港同中国有過之而無不及,而且惡劣唔知幾多倍添

唔通做到律師醫生嗰堆個個都係窮苦出身
入到Goldmann Sachs、JP Morgan做嗰堆有幾多唔係靠世家父幹
Feudal喺法文可以叫守舊,但唔等於可以直接譯做中文嘅“封建”,中文嘅“封建”,本身係另一樣嘢

文學家古德明一早寫過文鬧,英漢字典裏面包括“封建”,好多係中文搵唔到替代字就夾硬挖個出來當“翻譯”,根本唔能夠相通

美國人會唔會好少少?

點解巴打咁講?
你點睇英國?

歐洲人來自支那嘅咩?你香港就係來自支那喇,支那唔承認英國殖民過香港,話自古以來香港都係佢領土呀

中國話你係,你可以否認。Nation係建基於共同嘅回憶,共同嘅意志同共同嘅期望,同土地同埋種族無直接關係。而且係自己地方有危機時走去歐洲,只會比歐洲人不齒,佢地最憎會係緊急關頭離棄自己群體嘅人
但佢依家一年收二十萬難民我驚佢頂唔住
去歐洲學
咁戰前同二戰嗰時移民美國嗰幾百萬歐洲人呢?
原來英國文化咁on9 架
其實是咪得英國人同香港人先會特登用深字同chok accent 去突顯自己勁?
點解巴打咁講?
你點睇英國?

首先,英國社會唔同階級之間果個分化好大,而且流動極低。之前BBC做過長期調查去研究英國階級流動,追蹤左50幾個人50幾年,得2個人係成功改變左階級。有一個係窮撚做左醫生變中產,另一個係有錢仔但痴左線變左訓街。英國社會最鐘意用出身去睇一個人,出身唔同嘅人好難打入其他人嘅圈子。最經典係佢地會用一個人嘅口音去judge人。如果你一用左d所謂低下層嘅字(toilet, bicycle etc),班中上層要自動將你劃入窮撚嘅行列,不論你本身幾有錢幾有文化(針對本國人,我地外國人佢地預左我地9用d生字)。

最簡單你睇下英政府,絕大部分都係upper middle class出身,讀私立中學,oxbridge畢業。有無邊個係津貼學校出身?極少。睇返其他國家,法國德國咁,特別係德國,政府咩出身嘅人都有。

文化睇你點睇。藝術上英國戲劇勁,其他種類就唔係好得。Royal Opera House同LSO嘅表現比唔上柏林、慕尼黑同維也納。之前德國有做過survey發現超過一半人有學過音樂,即使唔係話個個都8級,但至少會有一定能力去理解音樂先。而且不限於classical,柏林堆地下band都係幾好。

英國藝術唔普及,倫敦望落去係幾有文化,但班Londoner一開口就知佢地根本無料到
你所講嘅現象,喺香港同中国有過之而無不及,而且惡劣唔知幾多倍添

唔通做到律師醫生嗰堆個個都係窮苦出身
入到Goldmann Sachs、JP Morgan做嗰堆有幾多唔係靠世家父幹

咁階級問題全世界都有,香港一定會嚴重過德國,可能同法國差唔多,但如果要同英國比就

最簡單睇教育,香港都有唔少津貼學校係唔錯,英國你睇排名幾乎清一色私校
點解巴打咁講?
你點睇英國?

中國話你係,你可以否認。Nation係建基於共同嘅回憶,共同嘅意志同共同嘅期望,同土地同埋種族無直接關係。而且係自己地方有危機時走去歐洲,只會比歐洲人不齒,佢地最憎會係緊急關頭離棄自己群體嘅人
咁戰前同二戰嗰時移民美國嗰幾百萬歐洲人呢?

你真係覺得歐洲人睇得起美國人?
真心我覺得係歐陸,普遍最受尊敬嘅外國人係日本人(特別係德法瑞士)
點解巴打咁講?
你點睇英國?

原來英國文化咁on9 架
其實是咪得英國人同香港人先會特登用深字同chok accent 去突顯自己勁?

英國人唔會用深字,純粹係佢地覺得某d字寒酸d

例如佢地用sorry唔用pardon, bike唔用bicycle, 用loo唔用toilet, 甚至最formal應該要用lavatory

最仆街嘅我見過有人形容d窮撚區做pardonia, 因為個個講pardon
兩種語言都有學緊
有返一定英文水平 用英文去學嘅話 兩種都唔算難
我覺得西班牙文個文法同應用仲簡單同求其過英文
而德文就比較講究同有系統
但都仲叫做貼近英文 雖然好多用法要死記
我認為難就難在發音 搞到好似痴脷筋咁
講流通程度當然西班牙啦
如果你有心出國去中/東歐 都好多人識德文溝通
兩種語言都有學緊
有返一定英文水平 用英文去學嘅話 兩種都唔算難
我覺得西班牙文個文法同應用仲簡單同求其過英文
而德文就比較講究同有系統
但都仲叫做貼近英文 雖然好多用法要死記
我認為難就難在發音 搞到好似痴脷筋咁
講流通程度當然西班牙啦
如果你有心出國去中/東歐 都好多人識德文溝通

終於有人講返語言本身
我覺得都係睇地方啦,歐洲來講一定德文有用d,打算去南美/加州果d咪西班牙文囉

德文發音係好繞口
好多時我都係參考法國佬既神緒mute 左d難讀既音佢 或者搵alternative,

T 做尾音後面跟d 好繞口,所以mute 左d佢

Trinkst du Kaffee?.
變 Trinks-du Kaffee?

a, o..... 後面跟ch 用喉音個隻變短暫停頓
例如 macht 變 ma:t
Machen 變ma:hen

R 係中間位好難發,索性唔發
Grau 變 Gau
或者當British r 咁發
Bringen, 正頭同英文一樣咁讀

Was hast du heute gemacht?
我會讀 was has-du heute gema: t
Welche Sprachen sprechen Sie
Welche Spa: hen spechen Sie?

我曾經都有掙扎過去發正音,
但我諗諗下其實英文th 音我都係當f or d咁發,從來都無人因為咁唔明我講咩,
Plus life is already too short to learn German , I am not gonna waste my time on this issues .
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞