學西班牙文定德文好

281 回覆
43 Like 5 Dislike
我就係咁
不過聽講Swiss German同German差幾遠下?
我去完南美旅行之後想學西班牙文
唔係
唔知點解由細到大都有呢個印象
係咪因為瑞士法郎
學過下德文,覺得好難
自己都學過年半西班牙文,覺得簡單好多
可能有關係
加上法國人又優雅瑞士又景靚,好match咁
咁西、葡、意三個應該最接近?!
法文就遠離左
不過我覺得學language真係要睇個人既興趣 或者叫“相性”?

我自己pickup拉丁文同意文係易過德文
8,9年前學咗年幾西班牙文,而家都仲記得,去旅行都算睇得明,up倒兩句
4,5年前喺歌德學咗一年德文
除咗數目字同你好再見嗰啲,已經完全唔記得晒
同意
我自己覺得case system 用得多就會熟
同中學背sin 30=1/2 sin 45=1 咁用多幾次就自動load 到,有時直頭唔load 直出。

而且個system 合理,所以我覺得值得學,幾有趣。

Gender 真係麻煩,但記得gender 既話plural 都好易估 。

動詞係有時轉umlaut 麻煩d。
但都無乜tense。
動詞位fix 左第二同最後其實定得好清楚。

形容詞又跟中英文一樣放前面,唔駛點tune 。

法文有唔少人話好好聽,
但我覺得幾難聽下,
講野lur 埋一舊咁,
d連音規則既唔合理又麻煩,
D讀音周不時都要好似英文咁死記,
動詞多tense 又麻煩又唔少exception。
學個陣心入面不停complain 。

成個語言為fancy 而fancy ,華而不實,
所以大學學左一個sem 就無學。

西文好玩又幾好聽,今次去德國都預到唔少西文人鳩up 左幾句,但對西文國家無興趣,所以第日有時間會報班學到a1。
Sor sin 90 先等於1
你識埋西文=識晒全球頭三位最多人用嘅語言
連登仔個個識德文
從旅行方向諗
英>西>法
一定係德文,德文國家有德國瑞士奧地利,全部都係高質素國家,無論升學搵工定移民都有用過西文
西文雖然多人用,但係多數係中南美洲窮國,為旅行就好用啲,除左呢樣用處唔大
咁法文同德文比呢?
睇下你鍾意邊度,我自己就會揀德文,個人認為德國>>>>法國,法國太排外,唔係升學搵工嘅好地方,而德國係移民大國,學術研究嘅重地
不過學法文可以去瑞士西邊,同埋加拿大移民可以加分,不過瑞士用德文更廣泛,而加拿大法文非必須,所以仲未決定想去邊度就建議學德文

你用法文問路,佢地用英文答你(屌,你唔撚識講我法文咖喇!我講返英文啦……)
你用英文問路?我諗唔使我講……
一定係德文,德文國家有德國瑞士奧地利,全部都係高質素國家,無論升學搵工定移民都有用過西文
西文雖然多人用,但係多數係中南美洲窮國,為旅行就好用啲,除左呢樣用處唔大
咁法文同德文比呢?
睇下你鍾意邊度,我自己就會揀德文,個人認為德國>>>>法國,法國太排外,唔係升學搵工嘅好地方,而德國係移民大國,學術研究嘅重地
不過學法文可以去瑞士西邊,同埋加拿大移民可以加分,不過瑞士用德文更廣泛,而加拿大法文非必須,所以仲未決定想去邊度就建議學德文

你用法文問路,佢地用英文答你(屌,你唔撚識講我法文咖喇!我講返英文啦……)
你用英文問路?我諗唔使我講……

係法國講英文同係香港講普通話問路一樣

不過法文好多人識 北非 西非 中東中多地方法文都通 基本上識英+法可以通哂成個舊大陸(除前蘇聯地區)

老實說講,講串講排外,法國唔算勁。如果你有嘗試講法文(即使廢廢地)佢地大多都好好客,特別係巴黎以外,至少一定nice過英國人。我覺得法國人性格其實幾似香港人,佢地對英文嘅睇法同我地對普通話睇法完全一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞