學西班牙文定德文好

281 回覆
43 Like 5 Dislike
一定係德文,德文國家有德國瑞士奧地利,全部都係高質素國家,無論升學搵工定移民都有用過西文
西文雖然多人用,但係多數係中南美洲窮國,為旅行就好用啲,除左呢樣用處唔大
咁法文同德文比呢?
睇下你鍾意邊度,我自己就會揀德文,個人認為德國>>>>法國,法國太排外,唔係升學搵工嘅好地方,而德國係移民大國,學術研究嘅重地
不過學法文可以去瑞士西邊,同埋加拿大移民可以加分,不過瑞士用德文更廣泛,而加拿大法文非必須,所以仲未決定想去邊度就建議學德文

你用法文問路,佢地用英文答你(屌,你唔撚識講我法文咖喇!我講返英文啦……)
你用英文問路?我諗唔使我講……

係法國講英文同係香港講普通話問路一樣

不過法文好多人識 北非 西非 中東中多地方法文都通 基本上識英+法可以通哂成個舊大陸(除前蘇聯地區)

老實說講,講串講排外,法國唔算勁。如果你有嘗試講法文(即使廢廢地)佢地大多都好好客,特別係巴黎以外,至少一定nice過英國人。我覺得法國人性格其實幾似香港人,佢地對英文嘅睇法同我地對普通話睇法完全一樣

香港大多數人都當自己係中国人,會有幾多咁做
就算唔當自己中国人,基本好客之道都有返啲嘅
屌你老母無知撚真係好恐怖 adidas已經係德國公司喇
工程 科學 都痴線
工聯會西班牙文其實點?有人語係native教
一定係德文,德文國家有德國瑞士奧地利,全部都係高質素國家,無論升學搵工定移民都有用過西文
西文雖然多人用,但係多數係中南美洲窮國,為旅行就好用啲,除左呢樣用處唔大
咁法文同德文比呢?
睇下你鍾意邊度,我自己就會揀德文,個人認為德國>>>>法國,法國太排外,唔係升學搵工嘅好地方,而德國係移民大國,學術研究嘅重地
不過學法文可以去瑞士西邊,同埋加拿大移民可以加分,不過瑞士用德文更廣泛,而加拿大法文非必須,所以仲未決定想去邊度就建議學德文

你用法文問路,佢地用英文答你(屌,你唔撚識講我法文咖喇!我講返英文啦……)
你用英文問路?我諗唔使我講……

係法國講英文同係香港講普通話問路一樣

不過法文好多人識 北非 西非 中東中多地方法文都通 基本上識英+法可以通哂成個舊大陸(除前蘇聯地區)

老實說講,講串講排外,法國唔算勁。如果你有嘗試講法文(即使廢廢地)佢地大多都好好客,特別係巴黎以外,至少一定nice過英國人。我覺得法國人性格其實幾似香港人,佢地對英文嘅睇法同我地對普通話睇法完全一樣

香港大多數人都當自己係中国人,會有幾多咁做
就算唔當自己中国人,基本好客之道都有返啲嘅

我試過直接問starbucks條港女staff係咪唔識廣東話

利申英國讀緊書 唔係因為自己唔識講英文先咁講
其實想知識外語既英國人多唔多?

英國人就算9數啦 佢地明明小學要學法文 大左剩係得返bonjour同merci

英國係精英主義,文化同教育普及率都好差,由10%-20%上層文明人統治80-90%野蠻人,果10%多數都識外語嘅,普羅大眾就算啦... 同羅馬人口中所講嘅醉酒日耳曼人無咩分別
聽落仲衰過band 3 mk 仔

美國人會唔會好少少?
美國佬仲衰
英文都講唔掂

英國人就算9數啦 佢地明明小學要學法文 大左剩係得返bonjour同merci

英國係精英主義,文化同教育普及率都好差,由10%-20%上層文明人統治80-90%野蠻人,果10%多數都識外語嘅,普羅大眾就算啦... 同羅馬人口中所講嘅醉酒日耳曼人無咩分別
聽落仲衰過band 3 mk 仔

美國人會唔會好少少?

英國係因為公立學校普遍太差,英國又唔似香港咁多機會接觸外面世界(始終香港人比較有錢,而且外向型經濟,互聯網發達,資訊比較流通)。就算唔講成績,剩係講性格同對世界認識,英國私校果班已經完勝左官校果班。

咁私校咁貴,變相中產同中上產班友會永續階級,窮撚就永世收皮。雖然香港同其他已開發國家都有類似情況,但一定無英國咁誇張。係英國,甚至似窮人同有錢人係分開社區住,佢地唔會去對方地頭。香港唔同階級嘅人起碼會有d交流先,中產咪一樣會去深水埗買野。

美國都類似,但地方大,要考慮埋地域差異,同埋人口多,我地一般人常去嘅地方(新英格蘭/加州)都有好多其他州嘅勁人住緊,所以應該拉高左平均水準。
咁佢哋啲科技又咁勁?全球經濟都睇佢頭?
係一戰二戰歐洲打到冚家剷
啲精英先走曬去美國

同班redneck nigga一啲關係都冇
好喇,一致公投西方國家邊個最強

你講整體國力定個體質素先

主要國家來講我覺得
整體國力:美>法>德>英>意
平均個人質素應該:德>法=北意>英=南意>美
咁從文化/文學角度呢?
美國就輸出好多電影音樂,法國就藝術好似好勁,德國就哲學
法國排咁前
巴黎臭到仆街喎
追完post,想問如果有興趣學德文,去邊度師資會好啲?
倫敦咪仲衰
睇你去邊區嘅啫

巴黎一行出Gare du Nord已經係最雜嗰區
所以先有咁嘅錯覺
英國人連意大利佬都不如?

主要國家來講我覺得
法國排咁前
巴黎臭到仆街喎

嫁陣係比國力 唔係比衛生。

法軍應該係西方國家除美帝外最勁,世上有能力突破美航母戰鬥群嘅應該只有日本同法國。軍事科技陸海空論技術都一線,有同中國差唔多嘅核武能力,重點重工業水平歐洲第一,世界第二。你睇下Airbus,技術上應該排到世界第二同三,僅僅落後過外星人級數嘅Lockheed Martin。

農業上係大國,歐洲少有嘅糧食出口國,可自足。

金融上規模無英國咁大(因為高稅),但論人才體系水平都高,HEC Paris畢業生係倫敦隨時仲興香過LSE果d,而且brexit之後應該倫敦部分業務會轉去巴黎同法蘭克福,展望上樂觀。

外交上成個北非同西非都係佢勢力範圍,連美帝都唔敢插手西非。

而且法德軸心主導歐盟,基本上德國主內,法國主外。歐盟反美反俄反中嘅立場基本上係法國一貫外交政策嘅延續。經濟上歐羅有德國交持,德國馬克嘅信譽幫左法國好多。

藝術科學成就唔使講,美術音樂建築數學樣樣都唔錯。法文流通範圍僅次於英文。

德國受制於和平條約,無咩海外影響力。英國就成個英聯邦都俾美帝收編左,單獨海外影響力低。而且英國工業水平大不如前,thatcher之後工業政策都係去蕪存菁,留返少數重要產業,例如佢地斬哂成個航空制造業,主力做propulsion (Rolls Royce),好處係做到一樣精品,但失去自主制造成架飛機嘅能力,變相好依賴全球產業鏈,搞到要睇人面色,你睇下大英帝國依嫁同歐洲反面,美國又唔想理佢,搞到要投共

所以毫無疑問法國綜合國力歐洲第一。

主要國家來講我覺得
英國人連意大利佬都不如?

北意粉其實ok高質,即使低端北意粉都幾有文化,始終文藝復興發源地,文化底蘊唔會太差,係南意成日拖累。個情況類似大陸,本土北京人同上海人普遍都正正常常,係班二線生番on99。

英國特別係英格蘭精英果班係唔錯,係衰太多低端人口,所以平均數值我俾佢地低d,蘇格蘭人反而整體都唔錯。
我諗樓主都估唔到自己個post會搞到咁
我諗樓主都估唔到自己個post會搞到咁

變左批鬥歐洲人大會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞