重口味古人筆記 2

289 回覆
163 Like 3 Dislike
李敖男
咩黎架?
推呀
有啦,哩兩日會有。
Lm
〈闘雞〉

「芥肩」、「金距」之技,見於《傳》,而未之覩[1]也。余還自西廣,道番禺乃得見之。番禺人酷好闘雞,諸番人尤甚。雞之産番禺者,特鷙勁善闘。其人飼養,亦甚有法。闘打之際,各有術數,注以黄金,觀如堵墻也。

凡雞,毛欲踈而短,頭欲豎而小,足欲直而大,身欲竦而長,目欲深而皮厚,徐歩耽視,毅不妄動,望之如木雞。如此者,每闘必勝。

人之養雞也,結草為墩,使立其上,則足嘗定而不傾,置米髙於其頭,使聳膺[]髙啄,則頭常豎而觜利。割截冠緌,使敵雞無所施其觜。剪刷尾羽,使臨闘易以盤旋。常以翎毛攪入雞喉,以去其涎而掬米飼之。或以水噀兩腋調飼,一一有法。

至其闘也,必令死闘。勝負一分,死生即異。盖闘負則䘮氣,終身不復能闘,即為鼎實矣。然常勝之雞,亦必早衰,以其每闘,屢瀕死也。

闘雞之法,約為三間。始闘少頃,此雞失利,其主抱雞少休,去涎飲水,以養其氣,是為一間。

再闘而彼雞失利,彼主亦抱雞少休,如前養氣而復闘,又為一間。

最後一間,兩主皆不得與,二雞之勝負生死決矣。雞始闘,奮擊用距,少倦則盤旋相啄。一啄得所,觜牢不捨,副之以距,能多如是者必勝,其主喜見於色。

蕃人之闘雞,乃又甚焉。所謂「芥肩」「金距」,真用之。其「芥肩」也,末[2]芥子掺于雞之肩腋,兩雞半闘而倦,盤旋伺便,互刺頭腋下,翻身相啄,以有芥子能眯敵雞之目,故用以取勝。

其「金距」也,薄刃如爪,鑿柄於雞距,奮擊之始,一揮距或至斷頭。盖金距取勝於其始,芥肩取勝於其終。季孫[3]於此,能無怒耶。小人好勝,為此凶毒,使㣲物不得生,自三代已然。

--- 宋 周去非《嶺外代答》卷十
【注】

[1]覩:異體字。將左右兩邊掉轉就得。
[2]末:即係抹。同音通假。
[3]季孫:搵唔到相關典故,待有識者指教。
【錯譯】

鬥雞呢,就有「芥肩」同「金距」兩招,《左傳》早有記載,不過我就未見過。有此我離開廣西,路經番禺終於見到。番禺人中意鬥雞呀,其他外國人都係。番禺出產既雞,係雞中之霸。番禺人養雞,又特別零舍唔同。開波嗰陣,各有招式,而周圍啲仆街就開賭,成棚人喺度hi 。

雞呢,毛要又疏又短、頭要又高又細,腳要直而大,身要瘦而長,眼要夠深眼皮要厚,步伐唔急,眼神要沉,剛毅又唔輕舉妄動,呆若木雞嗰啲呢,攞出黎就一定贏。

番禺人養雞呢,會將啲草編織做墩,擺隻雞上去,咁隻腳就會練到企得定。擺啲米上佢頭上面,令佢挺起胸膛,咁就會練到頭高嘴利。將雞冠上既纓毛剪走,咁敵雞就啄佢唔到。再剪就雞尾既毛,等佢落場轉身易啲。每日用羽毛攪入雞喉嚨,刷走雞口水先喂佢食米。又有啲人會用水噴佢兩翼咁訓練,各師各法啦。

到鬥啦,一定係死鬥架啦。勝負一分,就死一隻。因為雞一鬥輸左,就垂頭喪氣,成世都無撚用,煮左佢食算。不過,常勝既雞,都係好快玩完,日日搵命搏呀屌你。

一場鬥雞分三次,第一場鬥一陣,邊隻雞失利,主人就會抱佢抖抖,整走啲口水,同佢回下氣。

第二場如果另一隻雞失利,主人又會抱佢抖抖,好似第一次咁。

去到最後一場就黎真啦,兩邊主人都唔幫得手。一開打,就用「金距」互毆,打到無力就開始盤旋互啄。一下啄中,就死纏唔放,再用「距」打落去,咁就多數贏硬,主人就happy啦。

番禺人鬥雞,無咁簡單。以前讀書見到「芥肩」「金距」,以為班古人吹,點知班人真係做。「芥肩」呢,即係將啲wasabi 抹去雞膊頭度,當兩隻雞互啄既時候,啄左落wasabi度,咁敵雞就盲撚左啦,贏硬。

「金距」呢,即係將啲刀片,戴上雞爪度。當隻雞一揮既時候,雞頭都劈得甩呀。所以用「金距」就係想一開波就贏,用「芥肩」就為持久戰準備。咁仆街惡毒既野,夏、商、周既時候已經係咁。中國人係咁上下架啦。

講番禺同雞,竟然漏左佢,我真係唔應該。
唔洗日日出文
隔日出都得了
被binc 了

爺爺對唔住
餘下賽事請支持爺爺
尤其是下場歐霸主場對馬體會
今晚唔出街,留喺屋企支持爺爺
懷念爺爺
好似要推一推
金距好似玩爆旋陀螺加刀片咁
我中意哩個譬如
Lm
今個禮拜盡量出一篇。

睇到喱段好好笑,分享下

《宋書•五行志》:

晉孝武帝太元十年正月,立國子學。學生多頑嚚,因風放火,焚房百餘間。

即是學生把公立學校一把火燒掉了。
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞